18 Şubat 2011 Cuma

Toplantı Notları



Keşke yanıma kağıt kalem alsaydım. Çünkü o kadar çok konuştu ki Gülser hanım hangisini aklımda tutacağımı şaşırdım. Ee 10 tane kadın bir araya gelir de susar mıJ


- Obsesyonlar: Çoğu annelerin takıntıları vardır. Aman üzerini kirletme, elleme, dokunma, koşma, dikkat et…vs.  Öncelikle Ece nin okulda çok takıntılı olduğunu öğrendim. Sürekli ellerini yıkama gereği duyuyormuş – ki evde hiç öyle değildir.  Bunu üzerine çok örnek verdi Gülser hanım. Yere oturmak istemeyenler, kaydıraktan kaymayanlar, ellerini sürekli yıkamak isteyenler, hasta olacağını düşünenler… Çocuğa öncelikle temiz – pis farkını öğretmek gerekiyor. Sınıfta yere oturmak istemeyen çocuklar için sınıfa kum döküp, bak burası pis ama burası temiz buraya oturabilirsin diyerek pis ve temizi ayırt etmesini sağlıyorlar.
Yemek yerken üzerine döken çocuğa çoğumuzun tahammülü yoktur. Yemek böyle mi yenir? Sen yemek yemeyi bilmiyor musun? Yine mi üzerine döktün? Gibi cümleler öncelikle çocuğun özgüveninde yaralar açıyor. Ve çocuk bırakın yemek yemeyi , yemek yemekten soğuyor.
Gece sürekli kalkıp üstü örtülen çocuk “nasıl olsa annem örter” diyerekten, üzerine
yorgan çekmekten vazgeçiyor.
           Çocukları sürekli korumaya çalışmak hiperaktiviteye sebep olabilir.

- Sürekli reddetmeleri konusu: Bunu her anne yaşıyordur. Ne yapmasını söylediğinizde cevap hep olumsuzdur. Bu durumda yapılacak en güzel şey ona ikinci bir seçenek sunmak.
Süt içmesini istiyoruz ama ısrarla biberonla içmek istiyorsa ona iki farklı bardak seçeneği sunup hangisiyle içmek istediğini sormak işe yarayacaktır.
Okula gitmek istemeyen bir çocuğa öncelikle onu anladığınızı ifade eden cümleler kurmak “tamam okula gitmek istemiyorsun, mutsuzsun” deyip daha sonra ilgisinin dağılması için “aaa bak bugün hangi ayakkabını giymek istersin … evet bu sana çok yakışacaktır” deyip ağlamasını sonlandırabiliriz.
Çocuk birini öpmek istemiyordur. Tamam. Bu amcan. Sen onu öpmek istemiyorsun. Ama öpersen mutlu olur. Yine de sen bilirsin. Dayatmadan neden ve sonuç sunmak çoğu zaman itirazlarını kırmakta işe yarayabiliyor.

- Bez konusu: Çocuğunuzun bezi bırakması en zor ve en sabır gerektiren süreçlerden biridir. Ama istikrarlı olursak kısa sürede üstesinden gelebiliriz. Biz bezlenmeyi bıraktık . Ama şöyle bir hata yapmışız , bez bırakma eylemi gece ve gündüz aynı anda bıraktırılmalı. Ben maalesef kendime güvenemediğimden, gece uyanamam korkusundan, uyandırırsam uykusu kaçar düşüncesinden, üşütür safsatasından geceleri hala bezleniyoruz. Ki geçen Ece çok ağlamıştı gece bezlenmemek için. Mart ayıyla birlikte gece bezlenmesine son vermeye başlayacağız.
Ece yi karşıma alıp konuşacağım. Ona büyüdüğünü anlatacağım. (Aslında Ece bezi bırakmak için çoktan hazır) Bak artık pantolonların sana olmuyor, kazaklarının kolları da kısalmış, sen büyümüşsün. O zaman bu bezi kimler kullanır? Bezini paketleyip (tanıdığımız bir bebek)…. Hediye edelim mi? Ama unutma artık bezimiz olmayacak.
Biraz sabır gerektiren bir süreç. Önce 2 saat arayla bir süre sonra 5 saat arayla onu tuvalete götürüp wc alışkanlığı kazanmasını sağlayabiliriz. Önce yadırgayabilir fakat bezinin artık olmadığını hatırlatmakla beraber zamanla alışacaktır.

- Sınırları belirleme: Sınırlarınızdan asla taviz vermeyiniz. Şayet babaanne/anneanne ya da başka birinin evinde gürültü yapmasına izin veriliyorsa  ve eve geldiğinde gürültü yapmaya devam ediyor ve siz kızıyorsanız çocuk önce afallayacaktır. Ama x yapmama izin veriyor. Tamam orda yapabilirsin ama burası bizim evimiz ve gürültü yapamazsın. Tavrınız net olmalıdır.

- Duyguları belli etme: Mutsuzsanız çocuğun yanında mutlu görünmeye çalışmayın. Bırakın mutsuz olduğunuzu bilsin. Ondan 5 dk rica edin.  “Annem gerçekten üzgün” bunu bilmeli ve düşünmeli.

Ve daha neler neler konuştuk da , malum yaşını başını almış bir kadın aklında ancak bu kadarını tutabildi.

Kızımın bu aralar kreşe giderken sabahları yeniden ağlamaya başlamasını da konuştum. Gülser hanım bunu tetikleyen bir şeyin olduğunu söyledi. Biz kreşimizi sorguladık değişen birşey yok evde muhakkak gözden kaçırdığınız ufak da olsa bir değişiklik olduğunu belirtti.
Şimdi kara kara düşünüyorum nedir bu ağlamayı tetikleyen , gözden kaçırdığım değişiklik?

11 yorum:

  1. çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler.
    bu aralar bizde kreş arayışındayız. :))

    YanıtlaSil
  2. Sizin oğluşunuz benim miniğimden büyük. umarım bizim kadar zorlanmazsınız.

    YanıtlaSil
  3. şimdiki minişler de sanki büyük insan gibi , olgunlar ve daha da taklitçiler.

    YanıtlaSil
  4. Bu bilgilendirmeler çok iyi çok hoş ama gel gör ki hayata geçirmesi çok zor.
    Valla şunu derim canaım sana büyüdükçe papuç gibi dil işimiz gittikçe zorlaşıyor.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bilgiler bunlar. Paylaşım için teşekkkküüür ederizzzzzzzzz.

    YanıtlaSil
  6. Neval: Gerçekten neval ya. kızıma baktıkça çocukken amma salakmışım diyorum :)

    Ebru: Bunlar genelde bilindik şeyler de, kızımın el yıkamaya takması durumu beni çok tedirgin etti açıkçası

    Asahhara: Rica ederim arkadaşım.

    YanıtlaSil
  7. Tam da ihtiyacım olan bir konuda... Ve tam zamanında. Çok teşekkür ederim. Çok sevdim burayı.

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel şeyler konuşmuşsunuz.Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. Paylaştığın için teşekkürler arkadaşım.Bizdedebez konusunda durum aynı gece devam ediyorum ben de havalar soğuk diye üşürlerse diye düşünmüştüm ben de.En yakın zamanda onu da bırakalım o zaman.
    Sağolasın,sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. canim cok guzel bir yazi olmus..paylasimin icin tesekkurler...bende gece hep uyanip ustunu orten bir anneyim..bu huyumu birakmam lazim aslinda...optum...

    YanıtlaSil
  11. Elif Ada: Rica ederim. Hoşgeldin

    Özi'nin güncesi: Daha neler neler konuşuldu da aklımda bu kadarı kaldı. Rica ederim arkadaşım

    İkiz Annesi: Aylincim ayrıca bizim evde kalorifer falan da yok. Uykucu olduğumdan kalkamayacağımı da biliyorum. Annem çok kızıyor bu tembelliğime. Baharla birlikte ben de başlayacağım bıraktırma işlemine. O zaman süt içerek uyumaya da son vermem lazım.Eşim de karışma kızımın zevkine diyor. Offf . Sevgiler canım

    Rozerin'in annesi: Ben uyanamadığım için kızıma tulum giydiriyorum. Ve de odasında soba açıyorum. Çünkü benim kızım yorganı üstüne yatmak için kullanıyor :)Biz de sizi öptük

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...