3 Şubat 2011 Perşembe

Montessori Eğitimi

Ece'nin kreşe başlamasına karar verdiğimizde hemen kreş araştırmasına başlamıştım. Ama kendi kendime de çok fazla araştırmayacağımı söylemiştim. Çünkü ne kadar kurcalarsam o kadar kararsız kalacaktım. İki kreş arasında kalmıştım çünkü diğerleri 3 yaştan önce almıyorlardı. Kalan iki seçenek arasında seçim yapmamda kreşimizi seçmemde büyük etken Montessori Eğitimi vermesi oldu. Eşim hala çaresiz kaldığımız zamanlarda " ee şimdi montessori ne yapmamızı öneriyor " diye dalga geçse de ben doğru karar verdiğimizi düşünüyorum. Hatta blogları da ilk izlemeye aldığım bloglar arasında.

Her sınıfta farklı yaşta çocuklar, iki öğretmen ve bir sürü oyuncak. Hatta yemek pişiren öğretmen, çiçek sulayan öğrenci. Nasıl, ilk anda çok sağlıklı gelmiyor değil mi? Peki bu yöntemin, üstünde yıllarca çalışılmış bir eğitim sistemi olduğunu söylesek?

Tam da böyle kreşimiz. Yemek pişiriyorlar, çiçek suluyorlar ( kreşe başlarken bizden bir saksı çiçeği istemişlerdi), hatta fındık kırıp, ayran çırpıp arkadaşlarına ikram ediyorlar.

Montessori Sisteminden Birkaç İpucu

Dayatmayın, seçenek sunun. ‘Bunu yemelisin’ cümlesinden de ‘yemeğini çatalla mi yemek istersin yoksa kaşıkla mı?’ sorusu daha etkili olabilir.

Çocuğunla fiziksel olarak eşit seviyede konuşun. Siz daha yüksekteyken gerçekleştirdiğiniz diyalog bir sahip-kedi ilişkisini andırabilir. Seviyeleriniz eşitken kelimelerinize daha önem verdiğini hissedeceksiniz.

Harfleri yeni öğrenen çocuğunuzla sahilde kum oyunu harika bir pratik olabilir. Sahilde gördüğünüz geminin g’sini büyük parmak hareketleriyle kuma yazarsanız hem öğrenmesine yardımcı olursunuz hem de elini yazıya hazırlamış olursunuz.

3 parçalı yap-bozlar iki yaşındaki çocuğunuzun muhakeme gücü için güzel bir başlangıc olabilir.
Konsantrasyonundan şikayet ediyorsanız beraber bulaşık yıkamayı deneyin. Süngeri köpürtmek, kirli tabağı dikkatlice temizlemek, kontrol etmek ve durulamak üç yaşındaki bir çocuk için konsantrasyon idmanıdır.

Kreş Müdiremiz Gülser hanım yerel basına kreşimiz ve Montessori eğitimi ile ilgili bir röportaj vermiş. İşin komiği bu röportajı bana eşim yolladı :) Demek ki gizliden gizliye o da ilgileniyormuş :)




İlkemiz; çocuğa oyun içi eğitim diyor Gülser hanım. Röportaj biraz uzun olduğundan buraya kopyalamadım. Ama buradan okuyabilirsiniz.

15 yorum:

  1. Kreş zamanımız gelince başınızı çok ağrıtacağım tecrübelerinizden yararlanmak adına,müsade varmı:)))

    YanıtlaSil
  2. ders verdiğim şekerlerde uygulamalıyım bu yöntemi ben de çok yeniyim çünkü ... hemen sayfaya gidiyorum yeni kıreş hayırlı olsun bu arada ...

    YanıtlaSil
  3. BALLI LOKMAM: estağfurullah. ne demek! herzaman bildiklerimi paylaşırım seve seve :)

    MİNE: Bizimkilerin montessori odası var. ahşap oyuncaklar ve mutfak gereçlerini içeren bir sürü de oyuncak. bizimkiler mücver yaptılar geçenlerde:) tşk ederim. Ne mutlu bir sürü şekeriniz var.

    YanıtlaSil
  4. seni takip etmekte haklıyım.ilgili meraklı bir annesin arkadaşım...ben de bir ara kafa yormuştum bu yönteme.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Mintinin mutfağı: Bu merak başa bela be arkadaşım. Çok bilmek araştırmak da işe yaramıyor çoğu zaman. Ama ben sevdim bu yöntemi. Sınıftaki daireler çok işe yarıyor.

    Soru: Sınıfın ortasında beyaz bir daire gözumuze carptı. Nedir bu?

    Cevap: İsteyen cocuga bu daire ustunde yuruyerek tur atmalarını önerdik. Böylece denge kavramı gelişiyor, vucudunu nasıl yönetmesi gerektigini ögreniyor. Özellikle sinirlenmiş çocukta cok işe yarıyor. Böylece hem sakinleşiyor hem de konsantrasyonunu sağlıyor. Bu amaca yönelik eğlenceli bir oyunumuz da var. Doğumgünü olan çocugu dairenin merkezine alıyoruz. Diger cocuklar, daire üzerinde çocuğun yaşı kadar dans ederek tur atıyor. Cok eğleniyorlar…

    Sevgiler ve teşekkürler arkadaşım

    YanıtlaSil
  6. İnanırmısın ilk defa böyle bir eğitimi duydum. Gayet kulağa hoş geliyor. Ufaklık içinde umarım geliştirici olur. Erkekler bazı şeyleri umarsamaz görünselerde senden benden daha çok umursuyorlar emin ol :)
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. Bende ilk defa duydum bu eğitim sistemini.Çok beğendim.Bütün kreşler bu sistemi uygulasa ne güzel olur.Çocuğa bu yaşta sorumluluk ve güven duygusunu yerleştirebilmek çok önemli.Bizler ev ortamında her ne kadar istesekte o ortamı oluşturamıyoruz ne yazık ki :( Hayırlı olsun yeni kreşiniz.Çokça faydalarınız görürsünüz İnşallah...

    YanıtlaSil
  8. asahhara: Araştırırsan gayet güzel bir yöntem. mesela çocukları yer yatağında yatırmanızı da tavsiye eder. Parmaklık içinde uyanan çocuk mutsuz uyanır. ve bu gerçekten doğru. kızım annemde kaldığında yer yatağında uyur ve uyanınca gülerek yanımıza gelir ama kendi yatağında uyanınca ağlayarak beni çağırır. Sevgiler

    özi'nin güncesi: henüz çok yaygın değil sanırım. şimdi evdeki çiçeklerimizi de ece suluyor :) teşekkür ederim arkadaşım

    YanıtlaSil
  9. dur bakalım biz meteyi verince neler çıkacak.seneye metede okullu olacak inş.

    YanıtlaSil
  10. Serpil:) Mete kızımdan büyük daha kolay adapte olur Serpil. Biz ilk iki ay hep ağlayarak ayrıldık maalesef:(

    YanıtlaSil
  11. gözünüz kapalı emanet edebileceğiniz bir kreş bulmak nimet gerçekten.
    Siz ve kızınız adına sevindim.

    YanıtlaSil
  12. Çok kurcaladıkça göze batıyor olmadık şeyler. Rahat ol diyeceğim de diyene bak:))
    kameradan izleyebileceksen güzel. Ben öğle yemeklerinde izlerdim sürekli oturup beklerdi hemen arardım:)) Sonra hiç açmamaya başladım.
    Zaten genel hali ele verir mutlu mu değil mi?
    Dilerim herşey güzel olsun sevgiler:))

    YanıtlaSil
  13. selamlar arkadaşım sevgilerimle

    YanıtlaSil
  14. Yaruze: teşekkür ederim. Nekadar gözüm kapalı emanet etsem de bazı duyduklarım beni tedirgin etmiyor değil aslında. Hele de aynı işyerinde yengesi başka kreşte çalışan bir iş arkadaşına sahipsen..sürekli kreşlerle ilgili tatsız haberler taşıyorlar. onların ki perfect diğer kreşler kaka misali..

    Nehir İda: aslında kamera istemedim değil ilk başlarda ama sonra düşündüm de iyi ki yokmuş. Ya ben eşimden daha rahatım aslında. Sürekli aradın mı sordun mu napıyor kızım sorularıyla kötü anne moduna sokuyor beni:)Sevgiler arkadaşım

    Mintinin mutfağı: Selam arkadaşım

    Süper ince parlak çorap: mime baktım da sanki fiyonklu bişeyim yokmuş gibi geldi bana eve gidince söz bakacağım. teşekkürler.

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...