6 Nisan 2011 Çarşamba

Çocukluk Depresyonu

Bugün kreşimizde Dr. Suat Yiğit ve Uzm. Psk. Pınar Burnukara’nın da katıldığı , çocuklarımız konusunda daha fazla farkındalık kazanabilmek amacıyla düzenlenen tartışmanın konusu : Çocukluk Depresyonu.

Çocuklar 7 yaşına kadar dil gelişimlerini tamamlamadığından ( yani kelimelerle ifadede yetersiz kalacaklarından) içinde bulundukları ruh halini hareketlerle yansıtırlar.
Bu zaman zaman biz de yaparız aslında. Offf bugün kolumu kaldıracak halim yok. Yaa aslında X iyidir hoştur ama şimdi onu görmeye tahammülüm yok… vs

Çocuklar kendilerini ifade edemediğinden, olumsuz davranışlara yönelirler. Başlarını vurma, saç kaş yolma, yeme içmeyi reddetme, altına kaçırma.. bunların hepsi anneye tepkinin ve intikam almanın göstergesi.

Doktorumuzun bütün tartışma sırasında bize tek vasiyeti: DİNLEYİN.

Çocuklarınızı dinleyin. Onları susturmayın. Hayali cümleler kurmasına izin verin. Belki üç dakikanızı alacaktır ama bu çocuğunuzun aksi bir davranış sergilemesini engelleyecektir.

Çocuğunuzla 5 DİLDE KONUŞUN.

Ona cevabı EVET/HAYIR olan sorular sormayın. Bu kısa cevaplardan birini verecek ve işin içinden sıyrılacaktır. Eğer onunla muhabbet etmek istiyorsanız; ses tınınızı ayarlayın (konuşmak şarkıdır) , güzel kokun, ona temas edin, yanına oturun, gözleriyle temas kurun.

Kavgalı gürültülü bir günün ardından, ne kadar sinirli olursanız olun çocuğunuz uyurken yanına gidin, en masum göründükleri o anda eğilip kulağına bir şeyler söyleyin. İlla ki hissedecektir, duyacaktır, mırıldanır, pozisyon değiştirir.

Özgüven sahibi bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız LÜTFEN DERS YÜZÜNDEN ÇOCUĞUNUZLA TARTIŞMAYIN. Siz onlara iyi bir eğitim vermek istiyorsunuz, ilk/orta/lise/ünv mezuniyetlerini düşünüp, iş bulur mu acaba kaygısıyla bundan 15 yıl sonrasını düşünüp tedirgin olup çocuğunuzla ders yüzünden kavga etmeyin. (İntiharların çoğu ergenlik dönemlerinde görülürmüş)

Depresyon anne karnında başlayabileceği için babaların görevi hamile eşlerine kebap yedirmek yerine, onları bol bol güldürmek olmalıdır.

Sonuç itibariyle ;
Annelik içgüdülerinize güvenin. Siz bebeğiniz konuşmadan onun dilinden anlayan kişilersiniz.
Dinleyin.
5 duyunuzla konuşun.

(Aklımda sadece bu kadarı kaldı. Çoğu biz annelerin bildiği hatta yaptığı ya da yapmaya dikkat ettiği özen gösterdiği davranışlar. Hatırlatmak amacıyla sizlerle de paylaşmak istedim.)

27 yorum:

  1. dinlemek, dinledikçe anlamak aslında sadece çocuğa değil herkese ulaşabilmenin yolu değil mi aslında. Sık sık hatırlamak lazım yazdıklarını. Çünkü koşturmacaya dalıp özellikle kendi adıma konuşuyum unuttuğum çok oluyor...

    YanıtlaSil
  2. evet bugün yine hoca tekrarladı DİNLEYİN göz hizasına inip gözünün içine bakarak dinleyin.
    yapamacağımız kolay gözüküyor ama malesef çokca atlanıyor:(
    inşallah yapabilitz bu denilenleri unutmamak ümüdiyle:)

    YanıtlaSil
  3. çoğunu yapmaya çalışıyoruz gerçekten arada ipin ucunu kaçırsak bile... ama uyurken kulağına fısıldamak hiç duyduğum bir şey değildi. deneyeceğim :) teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
  4. oytunla hayat: tam da dediğin gibi canım

    sezobigo:evet aynen. dr diyor ki masrafı da yok. bir çocuk bir anne baba. hepsi evde mevcut

    tibetin annesi: ben de ilk defa duydum ve kesinlikle deneyecem. rica ederim

    YanıtlaSil
  5. Çok verimli bilgilerdi. Teşekkür ederiz canım. Bende ders konusunda biraz takıntılıydım sanırım bunu artık çok ön plana getirmeyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. bu durum hayatımız boyunca sürüyor galiba annem anlar beni en iyi halimden tavrımdan konuşmasam da anlar... anneler anlıyor : ) eee onca yılın tecrübesi ... : )

    YanıtlaSil
  7. Paylaşım için çok teşekkürler canım böyle bilgilere ihtiyacım var hemen postunu eşime de okudum.Umarım hayırlı evlat yetiştirebiliriz.Birde kebap olayına çok güldük akşam akşam saol canım Allah'ta seni güldürsün,bilgi için tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Saol canim.Cok iyi oldu.Ne kadar bilsekte hatirlama cok ihtiyacimiz oluyor.Ada ile her sabah ve aksam uyurken yatakta uzanark ogün hakkinda konusuryoruz.Yaptiklarimiz,hissettiklerimiz hakkinda.Ve bunu o büyüyüpte artik kendisi istemedigi zamanda kadar yapacagim.

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bilgilerdi.Bilsekte çocğu zaman uygulamada yetersiz kalıyoru(m)z sanırım.

    YanıtlaSil
  10. Kızlarla özellikle de onları ilgilendiren bir konu ise göz hizalarına gelerek konuşmaya gayret ediyorum ve evet gece kulaklarına çokça fısıldayanlardanım:)
    Güzel bir hatırlatma olmuş canım çok sağol:)

    YanıtlaSil
  11. aslında en önemlisi çocuğa karşı sabırlı olabilmek. sinirlerine hakim olabilen bir anne zaten çocuğuna karşı doğru davranışlarda bulunur diye düşünüyorum ben. ksayda alınması gerekn bilgiler bunlar. paylaşman iyi olmuş. sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir paylaşım , çok iyi düşünmüşsün arkadaşım.Bizide aydınlattın vallahi, iyi oldu ; çocuk yetiştirirken en çok ihmal edilen çocuklarında bir ruh halinin olacağı ,oluyor .onlarda bir birey aslında ,bizim gibi sıkıntıları buhranları ve mutlulukları olabiliyor.Herşeyden önce birey oldukalrını kabul edersek mutlu çocuklar yetiştirebiliriz...
    iyi geceler ....

    YanıtlaSil
  13. asahhara: ders konusu bizim için erken ama ben de bu konuda takıntılı olmamaya şimdiden alıştırsam kendimi iyi olacak

    mine: aynen öyle. adam bas bas bağırdı kadın çocuğumun depresyonda olduğunu nasıl anlarım diye sorunca. yahu sen o konuşmazken acıktığını , uyuyacağını anlayan bir kadınken nasıl anlamayasın ki dedi??

    sevtap: ben de eşime anlattım. aslında çok mantıklı. depresif bir anne adayının agresif bir çocuğunun olma yüzdesi çok yüksekmiş

    yazan anne: bence harika yapıyorsunuz. bundan sonra ben de kızımla bol bol konuşacağım. işyerimden bile bahsedeceğim.

    sevilay: maalesef işte sadece bilmek yetmiyor. dün çok güzel giden günümüz akşam yine bir bağırmayla son buldu maalesef :(

    ikiz annesi: ben onun hizasına inmeyi çoğu zaman unutuyorum aylin. hatırlatmama gerek bile yokmuş ki. maşallahın var canım.

    gülcan: sabır mı? nerde satılıyor arkadaşım? var mı tavsiye edebileceğin bir yer :(

    içimizdeki, karnaval: ilknurum çoğu bildiğimiz şeyler canım. ama pratiğe gelince hep unuttuğumuz maalesef. doktor da senin dediğini söyledi. onların birey olduğunu unutmayın. sizin onları pamuklara sarmalayıp sarmanız ilerde sıkıntılar yaşamanıza sebep olur. ayrıca gak dediğinde su guk dediğinde yemek bulduğu ortamdan (evden)kreş ortamına geçip bireyselleşmeye çalıştırıldığı, her işini kendisinin görmesi gerektiği kreşe karşı alışma sürecinin uzaması da bundan kaynaklıdır.

    YanıtlaSil
  14. her zaman yorum yazamasamda yazılarınızı zevkle okuduğumu belirtmek istedim emeğinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  15. hilal hanım: teşekkür ederim. ben de tariflerinize bayıldığımı söylemeden geçemeyeceğim:)

    YanıtlaSil
  16. İnsani duygularla,
    sadece anne,sadece baba olarak,tüm endişelerden,gelecek kaygısından sıyrılıp,çocuklarla bugünü sadec o an varmış gibi yaşayabilmek,dinlemek,bakışmak,sevgiyi ifade etmek...
    En basit,en bilindik en insani davranışları unttuk farkettirince birileri ne güzelmiş,kolaymış diyoruz...
    Ve malesef her defasında en başa dönüyor bu insanlar,geleceğin arkasında koşturup duruyor!

    YanıtlaSil
  17. Keşke çocuklar büyürken anneler bu yazdıklarını hep hatırlasalar ve uygulasalar ama çok zor. Unutmamak için böyle yazılar ne kadar da faydalı oluyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. fosi: hepimiz yenik düşüyoruz maalesef gelecek uğruna, anı zehir ediyoruz kendimize, ailemize, yavrumuza.

    çeşnici handan: beşer şaşar misali. nedense de hep şaşıyoruz :(

    YanıtlaSil
  19. ne güzel bilgiler böyle,

    paylaşım için teşekkürler,

    birgün lazım olacak bana da:))

    YanıtlaSil
  20. ya mete bu ara kekeliyor.hissettirmiyoruz kendine ama çok üzülüyorum.okula vereceğim eylülde inş gelişir.

    YanıtlaSil
  21. Çok değerli bilgiler aktardın arkadaşım dinlemek çok önemli aslında biz ne hissediyorsak onlarda aynısı hissediyorlardır her çocuğun en az senin kadar bilgili bir annesi olması dileklerimle sevgiler......

    YanıtlaSil
  22. Canım ahşap boyama ile ilgili soru sormuşsun ama ne demek istediğini tam anlamadım.Boyama işlemini bitirip vernik sürdükten sonra altın yaldızla yaptıysan vernik boya tutmaz .Eğer boyadın ve beğenmedin vernikte yoksa zımpara ile zımparalayabilirsin(Biraz zamanını alabilir)Ve tekrardan istediğin gibi boyar,süslersin.Vernik varsa eğer vernikli objelere boyayı tutturabilmek için bir malzeme var adını bilmiyorum ama istersen öğrenir sana yazarım.

    YanıtlaSil
  23. ful yaprakları: aslında sadece anne olmak için değil, dost olmanın, evlat olmaın , eş olmanın yolu da dinleyici olmaktan geçiyor.

    serpil: yeni yeni mi başladı serpil? acaba heyecanla alakalı olabilir mi?

    yıldız: ah canım arkadaşım. utandırdın beni. keşke layığıyla yapabildiğime inansam anneliği. teşekkürler yıldızım

    YanıtlaSil
  24. Fotoğrafı gönderirsen iyi olur ama sanırım düzelmesi zor gibi canım :( Verniklenmiş çünkü.

    YanıtlaSil
  25. Canım nasılsın biraz vakit buldum uğradım.
    Çok öptüm.

    YanıtlaSil
  26. İlk defa bir uzmandan gelen bilgileri okuduğuma pişman olmadım. İnsanın yaptıklarından dolayı eleştirmeyen, geri dönüşü olmayan hareketlerimizde çaresiz hissettirmeyen, ümitvar, kolaycı ve gerçekçi yaklaşımlar hoşuma gitti. Yürekten teşekkürler. aklıma kazımaya çalışıyorum..

    YanıtlaSil
  27. Nehir ida: özlettin kendini canım

    deli annem: elbette yapıyoruzdur deli annem. ama ayarını ayarlamaktaymış bütün mesele. yanağını al avucuna , gelsin pozitif enerjiler diyor adam. ee yalan mı :)

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...