24 Ocak 2013 Perşembe

Ben Salağım

Hem de en süzmesinden. Hep aynı tuzağa düşüyorum. Sebep mi? Tabi ki kreş.

Nilimin söylediği bir söz var çok yerinde olan. " Eskiden anneler çalışıyor diye çocuklar kreşe giderdi, şimdi çocuklar kreşe gitsin diye anneler çalışıyor."
Size yemin ederim ki, bu cümledeki her şey beni anlatıyor. Ben şu anda kızımı kreşten alamadığım için çalışıyorum desem.
Çünkü yıl otasındayız ve artık okul öncesi dönemdeyiz. Bundan önce gittiği  iki sene için pişmanım ama artık geri dönüşümüz yok. Evde artık ona yetemem. Ayrıca Ece eve çabuk adapte olan bir çocuk. Ona "kışın okullar açılır, yazın tatile girer" fikrini aşılamam lazım.

Kızımın kreşine ödediğim para benim maaşımın yarısından fazla. Varın siz düşünün gerisini.
Eylül ayında kreşe başladığımızdan beri ben net kreş parası ödeyip çıkmış değilimdir kreşten.
İlk ay eğitim setleri, kırtasiye masrafı.
Kızım baleye gitmek istediği için her ay bale ücreti.
İkinci ay bale kıyafetinin ücreti.
Üçüncü ay kreş eşofmanının ücreti.
Bunu tiyatrosu, sineması, zartı zurtu...
Bu ay gösteri vardı Adana'da. Mickey'in Müzik Festivali. Kağıt geldi , türkçesi 85 tl. İyi peki , işyerine yalan söyledik izin aldık. Sonradan öğrendik ki, o veli ücretiymiş, çocuklar için de ayrıca 75 tl ödeyecekmişiz. Şemsiye özlü sözünü bilirsiniz heralde. 160 tl bayıldık. Gittik gezdik eğlendik geldik.

Bir kaç hafta önce bir öğretmen aradı. "Ocak sonu ya da Şubat başında bir Cumartesi günü avm de bale gösterimiz var gelebilir misiniz?" diye sordu. "Saati uyarsa seve seve" dedim.
Dün bir kağıt geldi, şu tarihte yapılacak gösteri için kostüm siparişi verilmiştir, türkçesi 75 tl. Hoppalaaa.
Ben de şalterler attı. Dün akşamdan beri kuduruyorum.
Sabah müdiremiz "nasılsınız?" diye sorunca atladım, " sinirli."
Ya dedim bu ücretler neden baştan konuşulmuyor?Eksik bilgi aktarılıyor dedim.Kabul ettikten sonra da geri adım atılamıyor. Tahmin etmeliymişim bu gösterinin bir maliyeti olacağını.Lan biz gerizekalı mıyız?Müneccim miyiz? Çocuğunu her kreşe yollayan zengin olmak zorunda mı? İki senedir başka kreşe gittik , hiç yarıyıl gösterimiz olmadı, o yüzden tahmin edemedim dedim. 

Yalnız bir eşeklik ettim, Ece'nin önünde konuştum..  Ama cidden çok sinirlenmiştim. Resmen para tuzağı. Ve ben her seferinde salak gibi bu tuzağın içinde buluyorum kendimi.
Bu sene yıl sonu gösterisinden sonra veda edeceğim iş hayatına. Dediğim gibi sırf kreş için çalışıyorum şu anda. Allah sonumuzu hayır etsin.

Neyse dün akşam kaçırdığım Kuzey'imi izleyeyim de kendime geleyim biraz.

Satranç taşlarını doğru dizdiği için madalya almış kızım. Benim gözlerim doldu, gururum taştı falan derken, öğrendim ki; sınıftaki herkese takılmış :D



43 yorum:

  1. Ama Ece'min madalyası var çok önemli onlar için...

    Kreş konusunda haklısın aylık aidattan daha fazlaya geliyor, bizimkiler aidat diyor niyeyse...

    Valla bugünlerde bizim kreşte bir aktivite bir yoğunluk ama oğlum mutlu

    O kadar karmaşa ki, benim durumları biliyorsun hele şu sıralar sadece kreşi ödetmek için işte olduğumu da

    Neresinde yanlışız bilmiyorum ama o aktivitelerde çok mutlu olan, gelişen çocuğumu gördükçe doğru mu kararım yoksa evde benimle kalsa ve ben onu oyalayamasam mı diyorum...

    3 yaşına kadar evde idare edilebilirler ama hele 3-4 zor dönem ben senin gibi el işlerinde başarılı da olmadığımdan ne kağıttan gemi yapabilirim ne birşey..

    Öğreniyorlar gelişiyorlar. Bazen çok kızıyorum hesap ortada diye ama bazen de düşünüyorum bu aktiviteler olmasa tüm gün nasıl oyalayacaklar

    Konu çocuk olunca el de mecbur olunca öde Kardom öde...

    Kuzey fragmanda beklenilen heyecanı yaratmadı ama Kuzey bu izlenmeli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilim zaten artık bu yaştan sonra evde ona yetemem diye almak istemiyorum kreşten. yani artık okul öncesindeler. bundan öncesi olmayabilirdi ama sonrası olmalı. Bundan sonra yolumuza devlet okullarıyla devam edeceğiz. Kağıttan gemi, kurabiye şekilli falanla bitmiyor ki iş Nilim. Neyse şimdiden plan yapmaya başladım beş ay sonrası için :D

      Kuzeyi hala bitiremedim. Gülten favorim. :)

      Sil
  2. Ah be Nilhan'ım valla kreş için çalışıyoruz dediğin gibi. şimdi bizim kreş biraz pahalı ortalamaya göre diyordum ben baktım etrafıma herkes senin gibi aynı paraya geliyor nitekim. En azından bizimki başından belli. Ama ikinci bir çocuk olursa onu da kreşe gönderirsem ben neden çalışıyorum o zaman :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selcen ay sonunda cebimde taş çatlasa 400 lira kalıyor. Kocam otur evinde ben vereyim diyor. Haksız da sayılmaz ki. Çalıştığım için herşey üstünkörü evde. Belki biraz sakinleşirim ev hanımı olunca. Günlere katılacağım :D

      Sil
  3. selcen ikinci çocuğa kardeş indirimi var :)))) bence de 3 yaştan sonra çocuk evde sıkılıyor, kreş vb bir yer iyi oluyor. kreşte bizde de eylül ayında para toplanır yıllık, yayın ücreti olur birde dergi kitap için, sonra bir de gösteri kıyafeti olur, tabi arada tiyatro sinema gezi oluyor bizde de :)) listeleyince epey oluyor ciddi ciddi. bir de haftasonu baleye jimnastiğe gitsin falan dersen masrafları çok bu çocukların hele ki bizde iki tane, yarama parmak basmışsın nilhancım :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Sen çok yaşa e mi Nihan. Kardeş indirimi demek. Ama bizimki ilkokula başlamış olduğundan indirimi yine kaybediyoruz.
      Ciddi anlamda eğitim kimsenin umurunda değil. Tek amaç cukkayı nasıl doldururuz?
      Pizza yapacaz 2 lira, turşu kuracaz havuç, yılbaşı hediyesi verecez 35 lira.. ayh düşündükçe aklıma geliyor.

      Sil
  4. Geçen sene araştırırken bütün okul ve kreşlerden soğudum inan, hepsinin tek mantalitesi var "para" tamam o da lazım ama eğer bir eğitim yuvasıysan öncelik başka konularda olmalı. İnsan bu yöneticileri gördükçe "neredeee idealizm" diyor.
    Çok çok havalı bir okulun, iki de bir "şu tarihte kayıt yaptırırsanız bu kadar indirim yaparız, para da para" diye konuşan muhterem bir yetkilisine "ben buraya çocuğumu vereceğim ve inanın söz konusu onun eğitimyse para en son konudur ikidebir paradan bahsetmeyin sorarsam söyleyin" dedim, anladı tabi hatasını ama herşey paraya dayalı ne yapacaksın.
    Lütfen kendine haksızlık etme, ne kadar kızsan yeridir, asıl salak empati ve idealizmden yoksun eğitimcilerdir "tahmin etmeliymişsin" lafa bak! Hem bu kuzucuklar için herşeye değer, Ece üniversiteden mezun olurken sen de gözyaşlarına boğulmuşken bunların hiçbirini hatırlamayacaksın :)) Hatırlamayız herhalde diye düşünüyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitime ve sağlığa verilen paraya acımayacaksın tamam da. Şu zihniyet çok kötü: " çocuğunu kreşe yollayan zengindir, yolunacak kazdır."
      Sedom eminim ki, hep " iyi ki" diyeceğim. Allah o günleri göstersin de.

      Sil
  5. abartmışlar hakikaten hayatım yaaa... Para harcama egzersizi mütemadiyyen :))
    Şaka bi yana ilkokul öğrencisi annesi olarak ana okulu günlerimizi mumla arıyorum. O aktiviteleri, sosyalleşmeyi mumla arıyoruz şimdi diyebilirim sana.
    O yüzden de belki tam zamanlı olmasa da yarım zamanlı düşün derim sana. Çalışsan da çalışmasan da...
    Öpüyorum sizi ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebo, kredi kartını havaya kaldırınca artık arkası görünüyor. İyice incelip şeffaflaştı garipim egzersizden :D
      Seneye devletin anaokulunu deneyeceğiz. Çalışmayacağım halde.

      Öperim cnm

      Sil
  6. Sanırım sizin kreş biraz abartmış işi ama sakin olmak lazım, hani öfkeyle kalkan hesabı...
    Çocukların arkadaş ortamına da ıhtıyacı var, tek basına sıkılır bır yastan sonra evde bence. Eskıden sokak vardı bızım cocuklıgımızda, sokakta arkadaslarla sımdıkı kreş gıbı oynar enerjımızı atardık. Yağmur yağdığında mesela kaldırım kenarlarında gemi filan yüzdürürdük üç beş kız: ) Hani şimdiki çocukların bunları yapabilecek durumu yok bence. Her tarafımız betonarme yığını.
    Ben de 2 çocuk var. 3 ve 4 yaşlarında: ) İkisi de aynı kreşe gidiyor, masraflı mı aidat dışında pek birşeyleri çıkmadı şimdilik.
    Biraz çevrenizden diğer yerleri de araştırın isterseniz.
    Sabır diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya zaten ne kardeş, ne kuzen, ne arkadaş hiç birine sahip olmadığı için kreşi tercih ettik. Aslına bakacak olursanız gerçekten üzücü. Kreşe gittiği için şanslı. Ama bu şansı kötüye kullanan idareciler var. Gerçekten vicdanlı işletme sahipleri kalmadı artık sanırım.
      Teşekkürler.

      Sil
  7. Nilhan korkuttun beni...çevremden de biliyorum ama sizin okul mu abartmış biraz yoksa geneli mi böyle..seneye kreş araştırırken bunları da sorgulamak lazım...Nil ne güzel anlatmış durumu...Hesaba vurunca hakikaten de öyle oluyor baksana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkma be arkadaşım.
      üç senedir kreşe gidiyoruz ödediğimiz paraları toplasam ortaya gerçekten ciddi bir rakam çıkıyor. Benim kızım okula hiç koşarak gitmedi. Şimdi desem ki okula gitmeyecez kapandı diye. havalara zıplar emin ol. İnşallah mutludur kreşinde.

      Sil
  8. enteresan bir döngü var. sırf velilere hoş görünmek, aktif bir okul izlenimi vermek için yapılıyor bir sürü aktivite. şöyle aslında:
    aileler sürekli para istenmesinden çok şikayetçiler. öte yandan bu aktiviteleri yapmazsan ondan da şikayetçi oluyorlar. "bilmem ne anaokulu şunları yapıyor, bunları yapıyor... bizde niye yok böyle şeyler?" başlıyor kazan kaynamaya... yani aktivite yapsan bir türlüüüü, yapmasan bir türlü nilhancım :)
    kreşler de aktivitelerini ön plana çıkararak müşteri(!) toplamaya çalışıyorlar zaten.

    hem ece'nin madalyası şahane :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyor musun sabah aynı şeyi müdire de söyledi. Veliler etkinlik talebinde bulunuyormuş. Hasbinallah.
      Yok bunun orta yolu haklısın sırrakalemciğim

      O madalyaya not düşmek lazım ama izin vermiyor zilli.

      Sil
  9. ah nilhanım ah.. bende dün hesapladım dila doğduğundan beri bakıcıya 14.500 lira vermişim.. şaka gibi ya.. bende maaşımın yarısını veriyorum.. kreş biraz daha rahatlatır demiştim ama sen şimdi böyle anlattım korktum valla.. evde mi kalsa ki en azından yıl sonu kostüm parası vermiyorum..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizin bakıcınız da az buz değilmiş Sevgi. Maşallahı var. Kreşin ekstrası çok fazla. Bir de evladına kıyamıyorsun. Arkadaşı yapıyor, katılıyor, gidiyor, seninki de yapsın istiyorsun.
      Neyse kostümlere terfi edene kadar rahatsın :D

      Sil
  10. Ben 1,5 ay oldu işten ayrılalı Nilhan
    Artık kendim bakıyorum, biraz büyüsün kreşe başlasın en azından sonra tekrar döneceğim iş hayatına diyordum ama bunları okuyunca korktum şimdi..
    İlkokula kadar bekliyeyim bari :)
    Cidden ayrılıyormusun işten?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cidden ayrılıyorum. Tabi maaşıma %50 zam falan yaparlarsa tekrar düşünebilirim :D

      boşuna koşturuyorum. geriyorum, geriliyorum. Kızıma negatif yansıtıyorum. inan 400 lira için değmiyor. bakalım geçip giden zamanları telafi edebilecek miyim?

      Sil
  11. Nilhancığım önce sakin olmalısın. Ben kızıma yetemem diye hiç düşünme, bizler keyifli ve huzurluysak onlarda öyle oluyor. Sen her şeyden önce iyi bir annesin. İşini de sevmediğini ve orada mutlu olmadığını düşünüyorum. Kızınla birebir ilgilenmek bence sana ve ona daha iyi gelecektir. Kreşte geçen vakti ve faaliytleri kendinize göre evde de prgramlayabilirsin hem de dilediğince. Zaten bizler suyun yolları açıyoruz, sonuçta çocuklarımız akıp yollarını seçecekler.Bir de ben hep kendi çocukluğumu düşünüyorum, fazla abarrtığımız sonucuna varıyorum hep. Kendine iyi bak, öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevda benim kızım yalnız başına vakit geçiremeyen bir çocuk. evde bile olsak koala gibi kucak kucağayız. dün misafirim vardı ve yine kucağımdan inmedi. tamam beni çok özlüyor ama ben yetişemiyorum.
      Kesinlikle çok abartıyoruz. O yüzden biz de eski yönteme döneceğiz. Baba çalışıp para kazanacak anne evde çocuk büyütecek. Bakalım inşallah hayırlı olur.
      Öperim cnm

      Sil
  12. Canımm bu ektralar hakikaten çok fazlaymış
    ana okuluna göndermeyi düşünmedin mi?
    çok iiyi devlet ana okulları var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seneye mahalledeki ilkokulun ana sınıfına başlayacağız Baharcım. Yarım gün olacak zaten. Bu yüzden de işi bırakmam şart zaten.

      Sil
  13. canım sen niye Milli Eğitimin anaokuluna vermiyorsun ki kızını, bizim yarım gün 85 tam gün de 170 civarı birşey olsa gerek. Zaten beslenme ücreti bu, ha gösteri falan oldugu zaman kıyafet ve ekstralar oluyor ama özeller gibi abartılmıyor ücretler. Artık özellerde kız meslek lisesi mezunlarını alıp öğretmen niyetine çalıştırıyorlar. Milli eğitimde hepimiz üniversite mezunu işini bilen insanlarız. Öğretmen arastır sen, milli eğitim okulu bul derim sana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü tam günü saatleri de uymuyor ki bana arkadaşım . en geç 5 servisi varmış Ee ben en erken 18:30 da çıkıyorum işten. o 1,5 saatlik zaman diliminde kızım napacak?bu kreşten 18:00 den sonra geliyor yanıma. Eğer işten hemen çıkarsam kız meslek okullarına bakacağım. Ama ikinci dönem boş yer olup olmadığını bilmiyorum. Bir de kızımın adaptasyon sorunu yaşaması falan nasıl olacak bilmiyorum.

      Sil
  14. ülkemizde çocuk okutmak için neredeyse "zengin" olmak gerekiyor. ben güya devlet okuluna gönderiyorum Tibet'i ama maşallah dediğin gibi her ay yok o yok bu diye az buz para almıyorlar bizden de... Allah çocuklu ailelere kolaylık versin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelim yapma be. Umutlarımı yıkma.
      Vallahi doğru diyorsun Amin. eğitim de, sağlık da paran varsa :(

      Sil
  15. Canım o şemsiye olayındaki başarınız için ama çocukların başarısıyla örtüyorlar üzerini kutlu olsun madalyanız:)
    Neyseki parasız eğitim:P

    YanıtlaSil
  16. Geçen sene 2.000'e yakın kayıt parası ve 500 tl alışveriş yaptık rüşvet olarak. Bu sene de amma boklu çocuğumuz varmış diyoruz sürekli tuvalet kağıdı vs. alıp gönderiyoruz:)) İda ev dışında tuvalete gitmeyen bir çocuk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa bizden temizlik parası almıyorlar, lütfediyorlar, allah razı olsun sizden diyoruz :D Bir de onu alsalar nice olur halimiz, belimizi doğrultamayız alimallah :D

      Biz de o madalyayı satıp karşılarız diyoruz eğitim masraflarını. :)

      Sil
  17. :(Ahh Nilhan bende geçen hafta bu sebepten tırlatmıştım hatırlasana...Acayip birşey bu anlamadım gitti.Geçen hafta neredeyse hergün başka sebepten para yolladım bende insanın isyan edesi geliyor...Allah yardımcımız olsun hepimizin.Ama Nilhan bence gitmeli kreşe alışmış çocuk kaç senedir kreşe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ben de gitmesine inandığım için alamıyorum ya zaten kreşten. Onun için 5 ay daha sıkacağım dişimi. Burdaki densizlere sırf kreş yüzünden katlanacağım.

      Ama cidden annelik duygularımızı fena sömürüyorlar. İnsan evladına kıyamıyor ne de olsa.

      Sil
  18. anammmmmmmmmm korktum valla bu ne be:)ama şu nadalyalı kız çok sevimli allah başarılarını daim etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dur korkma. Yarın da balerin fotolarını görünce unuturuz giren 75 tl yi Bigom :D

      Sil
  19. valaa tırstım,
    evlenmekten korkan birisi, şimdi çocuk ..
    Vala çok zor allah yardımcın olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Eyvah naptım ben şimdi. Çocukta sorun yok ki İlknurcum. sorun sistemde. Sorun biz anne babalarda. eksik kalmasın istiyorsun, sonra da faturalardan boğuluyorsun.

      Sil
  20. Nilhancığım kendine haksızlık etme her an her dakika olanı düşünmek zorunda değiliz ki adam gibi açıklama yapsınlar ayrıca bende Lina'ya mickey gösterisi için bilet aldım 1. Kategori için 34 tl para verdim kişi başı neden o kadar pahalıymış anlamadım.Soygunculuk yani resmen.

    Dediğin gibi insan hayatın her döneminde ondan geri kalmasın aman aklı kalmasın diye evladına kıyamıyor bazı kesimlerde bunu sömürmeyi çok iyi amaç edinmiş.

    Ben bakırköyde oturuyorum annemle..E düşün burada anaokulları haftada 3 gün oda yarım gün 600 tl ben ne yapayım :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım gösteri ücreti 40 tl kişi başı.
      Bizim burada değil Adana'da idi gösteri. Otobüs tutuldu, Restaurantla anlaşıldı falan derken hepsi komple anne - çocuk 160 tl dendi.

      burda 5 tam gün fiyatı 600. İmkanın varda devlet anaokullarına ver. Ciddi anlamda her veren memnun.

      Sil
  21. Estafurullah sadece eğitimci adı altındaki soyguncular konusunda tecrübeli değilsin o kadar. Bende kreşe versem çocuğum diğerlerinden geri kalmasın diye (senin gibi)göbek çatlatırdım. Şuan kreş arayışındayım ya durumun vahimiyetini çok iyi anladım. Allah yardımcı(mız)n olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :(
      Şimdi kreş özel. Satrancı da var, dili de, resmi de, balesi de..
      seneye devlet anaokuluna gidecek ve bütün bu öğrendiklerini unutacak. O zaman nedir bu bizdeki stres bu iyi eğitim arayışı anlamadım ki?
      bana saatleri uysaydı kesinlikle milli eğitime bağlı devlet anaokuluna verirdim.
      Amin arkadaşım.

      Sil
  22. Yüreğimi ezdin geçtin valla. Ne diyeyim. Çark böyle çalışıyor ve biz bu çarkın dişlileriyle un ufak öğütülüyoruz. Kreşin stratejisi de hayli ilginç. Belli bir kreş ücreti ödeniyor zaten. Neden sosyal faaliyetler bu ücretin içinde değil. Neden bu bedeli aşan faaliyetler yapılıyor. Yapmayın kardeşim. Ekstra para istemeden yapabileceklerinizle yetinin. Ay ben fena sinirlendim ya. Veli olarak katılmayalım desek o da olmaz. insan evladını küçük düşürebilir mi? Kreşe yollamasan sosyalleşme sorunu yaşayanabilir. Yaşıtlarından geri kalabilir. Yok yok. Buna bir çözüm bulmak gerek ama nasıl? Ya sabır Nilhancığım. Ya sabır..

    YanıtlaSil
  23. :)))))) yaşasın madalyanız

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...