13 Aralık 2012 Perşembe

Yerli malı bunlar :)

13.12.12 tarihinde okullarında kutlayacakları yerli malı haftası için bizim payımıza börek düştü.
Ece hemen atladı patatesli diye. Bir de okuldaki gibi istiyormuş. Sordum nasıl yaptıklarını, harcını hazırlayıp fırına yolluyorlarmış. Kayık börek yaptırıyorlarmış. Dedemize yakın olsak yollardık fırına ama , akşam harcını hazırlasam bile sabah 7'de börek yapan fırın yoktur. Aslında vardır da, işime gelmedi anlayın işte :D

Ben de yufka aldım. Geçenlerde Serpil'in bloğunda gördüğüm patatesli karnıyarık böreğinden yapayım dedim. Serpil tarifi silmiş bloğundan.

6 tane patatesi haşladım. 2 tane soğanı yemeklik doğradım. Zeytinyağında kavurdum. Pul biberim acı olduğu için bir tatlı kaşığı tatlı biber salçası ekledim. Kimyon, tuz, karabiber ekleyip karıştırdım. Küçük küçük doğranmış patatesleri ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra söndürdüm. En son da yarım demet maydonoz doğradım.
Sıvı harç için de, göz kararı süt, yoğurt, sıvıyağ ve iki yumurtayı çırptım. birazcıcık da karbonat ekledim.

Birinci yufkayı serdim tezgaha. Heryerine sıvı harçtan sürdüm. İkinci yufkayı da üzerine serdim. Çok az yoğurtlu karışımdan sürüp 16 parçaya böldüm. Geniş taraflara dolu dolu birer tatlı kaşığı patatesli harçtan koyup kalınca sardım, sigara böreği gibi.Koydum bir kaba, sardım kaldırdım dolaba.Bütün bu süre zarfında Ece vik vik vik dibimde.

Sıra geldi Kuzey'i izlemeye . Handan Style :D Güzel bir bölümdü.

Sabah 06:30 da kalk borusu çaldı. Börekleri çıkarttım dolaptan.Tepsiye dizip, bıçakla küçük kesikler attım karınlarına. Evde domates biber yoktu ben de küççücük birer sosis koydum karıncıklarına. Üzerlerine yoğurtlu harçtan ayırmıştım, sürdüm ve susam serpip, fırına deptim.

Harika kabardılar.Ama gel gör ki, kreşe gittiğimde ne göreyim. Herkes hazır bişeyler almış ya getirmiş, ya yollamış.

İlkokuldayken çok severdim yerli malı haftasını. Annem kesinlikle mozaik pasta ve biberli ekmek yapardı. Acayip hava atardım. Herkes bayılırdı. Ece tüyo almış, İlker mandalina getirecekmiş  2 kg :)


Kreşe götürürken arabada fotoğraflayabildim. Üzerleri streçli. Sabah bana da düştü böreklerden. Ben kahvaltı yapmayan, öğlene kadar aç duran biriyim. Bugün iyi geldi börekler. Afiyet olsun.

35 yorum:

  1. Ellerine sağlık hamur buzdolabında bekletildiğinde çıtır ve kabarık oluyor(muş). Ozaman sana helal olsun hem çalışıp o yorgunluğun üzerine birde üşenmeyip kendin birşeyler hazırladığın için.
    Buarada bende yerli malında hep meyve götürürdüm:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yufka böreklerini illa ki bir gün önceden yapıp dolapta bekletiyorum. Daha bir güzel oluyor. Ya evde işim yoktu aslında ama yine de elimin ağırlığından, 9'a kadar bitiremedim. Özetleri kaçırdım ama :D

      Sil
  2. Bak baaak streçleyip götürmüş :P Nilhancım süper olmuş bu börekler yaaa ben kurabiyeleri beceremedim :( Valla canım çekti :) Bunu annem yaptı diye hava atacak Ece şimdi, Beroş da kutusunu annem yaptı diye hava atar artık :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya şimdi benim sıpa illa fırın böreği istedi ya kreşteki gibi, ben de böyle yapınca bu hayal kırıklığına uğradı. Gündür ( ece öyle diyor gerçek adını bilmiyorum kreşteki aşçının) ablan tarifi isterse vermem ama deyince havaya girdi. İçeri kadar kendi taşıdı.
      Kutu afilli olmuş yeme hakkını :)

      Sil
  3. eline sağlık kuzum.. ben öğrenciyken bayılırdım yerli malı haftasına.. ohh okulda piknik.. daha ne olsun.. bu arada mozaik pasta dedin ya gözlerim doldu ya.. ne yerdik dimi küçükken.. iyi aklıma düşürdün.. hemen bu akşam yapıyorum diloşuma...
    bu arada handan style süperdi.. hele cemrenin annesinin taklidi kırdı geçirdi valla..
    sevgilerimi gönderiyorum sana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem bir de bisküvileri tepsiye dizerdi. kat kat yapardı :)

      Dün Kuzey mutfak sahneleri süperdi :)

      Öperim sizi Sevgicim.

      Sil
  4. harika görünüyor Nilhancım,ellerine sağlık.Ben bu böreğin kıymalısını yemiştim bir arkadaşımda.Aman Allah'ımmmmm nasıl bir lezzetti ooo...hala tadı damağımda..Eminim seninkide şahane olmuştur.Sosisi koymasamıydın acaba keşke...
    Ayyyyy o Handan'a bir sevindim bir sevindimmmm :)
    yağlarım eridi vallahi.Daha beter olacak daha durrrr...Kuzeyin değerini anlayacak ama geç olacak..Kuzey kucak açar ama yine ona,merhametlidir benim Kuzeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönül börekte kıymalı benim hep en son tercihim olmuştur. peynir, patates, ıspanak hep favorilerimdir. Sosisi koymayacaktım. evde de tek bi tane vardı zaten. Ama ortaları çok boş durdu.
      O Handan ayakları totosuna çarpa çarpa koşacak Kuzey'e. O Güney yine başına bir haltlar gelecek ve el açacak Kuzey'e. Kimsenin ahı kimsede kalmaz.
      Öperim Gönülüm.

      Sil
  5. Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. evde yapmak gibisi yok.varsın hazır alsın millet sen evde mis gibi içine ne koyduğunu bildiğin şeyleri yap.börek nefis görünüyor şimdi kurtan geldim yine döktürdük.birazdan blogda olur.

    YanıtlaSil
  7. Hamaratlı hatun maşallah sana vallahi ne iyi yapmışsın mis gibi evinde pişirip götürmüş ece..ellerine saglık canım..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. acaba benim annemle gurur duyduğum gibi benim sıpa da benimle duyar mı?

      Sil
  8. ev yapımının yerini hiçbir şey tutmaz, harika görünüyorlar bu böreği ben de çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pofuduk pofuduk oluyor. Çocuklar da patatesi seviyor

      Sil
  9. Harika gözüküyor börekler,ellerine sağlık güzel arkadaşım:)
    yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı,biz de bugün boyama yaptık yerli malı ile ilgili ama çocuklarla kutlamadık,haftaya biz de kutlayalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kreşi aradım neden anneleri davet etmiyorsunuz dedim? Diyarbakır Karpuzu şapkasını takıp, şiirini okursanız buyrun gelin dediler.:P

      Sil
  10. Ellerine sağlık, böreğin her türlüsüne bayılırım.

    Aaaa, Rüzgar'ın öğretmeni de mandalina istemişti bugün. Yerli malı haftası için miydi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Börek bizim evde de affedilmez. hepsinin gideri vardır :) kaç kg istediğine bağlı Görkem'cim.

      Sil
  11. ben sevmezdim yerli malı haftasını neden acaba?
    şimdi heveslendim ama..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa çok şaşırdım. Ders kaynıyordu. daha nolsundu ki benim nazarımda :D

      Sil
  12. çok güzel görünüyorlar maharetli kadınnnn!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne maharet, ne maharet :)
      bir tane bile yememiş sıpam.gelmiş şikayet ediyordu. meğer bunlara kağıttan para vermişler istediğinizden satın alın demişler. benim ki başka şeylere koşmuş :D

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  13. keşke bu kadar uğraşacağına sen de 2 kilo elma alsaydın dedim,
    ama görüntü nefis görünüyor...
    vik vik vik ha....
    çok güldüm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemi de en yerlisinden, 2 kg amasya :)ama bana öylesi düşmez ki. kreşten gelen her notu emir telakki ediyorum.

      Ya hiç susmadı yeminle.

      Sil
  14. Ben boreklere bakmaktan alamiyorum kendimi en kisa zamanda yufka alirmaz deneyecegim bu tarifi . Ellerinize saglik :)

    Bizim zamanimiz da da annelerimiz evde yapardi bu onemli gunun kutlama yemeklerini , hazirliklarini .Zamane anne olmak cok kolay , birde sikayet edip duruyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eşim şimdi kıymalısını sipariş verdi.

      yani bana yaş pasta da düşseydi evde uydurur yapardım ve öyle götürürdüm sanırım. niye rahat olamıyorum bilmiyorum

      Sil
  15. Ellerine sağlık Nilhancığım , güzel görünüyorlar.Minikler afiyetle yemişlerdir inşallah :)
    Bu sözü söylemeden ayrılmayacağım bloğundan " yerli malı Türkün malı herkes onu kullanmalı "
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece yememiş İlknurcum. gelir gelmez şikayet ediyordu. Meğer bunlara kağıt para vermişler, istediğiniz şeylerden satın alın demişler. benimki başka şeyler alınca böreğe ya parası yetmedi ya midesi :D

      Sil
  16. sevgili nihan
    ne guzel kareler bunlarrrr
    hersey gonlunce olsun...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Canım ellerine sağlık karnıyarık börek bizdede çok sevilir sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. ellerinize sağlık güzel görünüyorlar bizimde yerli malı günümüz çarşamba :))

    http://azraecrin.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  19. Nilhan' ım döktürmüşsün yine, ellerine sağlık hamaratım benim.

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...