6 Mayıs 2011 Cuma

6 Mayıs 1972 utanç verici, kanlı bir sayfa



Sizler üç fidandınız gencecik. Nasıl bir yanlışa kurban gittiniz? Nasıl utanç veren bir tarihtir bu? Keşke devrimi bu kadar uç noktada yaşamasaydınız. İdam edildiniz de noldu? Keşke diyenlerin vicdanı hiç sızlamaz mı bugün ?

Unuttular Denizim unuttular. Mustafa Kemal'e sahip çıkanlar varsa, onlar gerçekten sizlerdiniz. Gerçekleri örtmek istediler. Sizler bağımsızlıktan başka birşey istemediniz ve bunu canınızla ödediniz.

Deniz Gezmiş'in Son Mektubu

Baba,
Mektup Elinize geçmiş olduğu zaman aranızdan ayrılmış bulunuyorum. Ben ne kadar üzülmeyin desem yine de üzüleceğinizi biliyorum. Fakat bu durumu metanetle karşılamanızı istiyorum. İnsanlar doğar, büyür, yaşar, ölürler.


Önemli olan çok yaşamak değil yaşadığı süre içinde fazla şeyler yapabilmektir. Bu nedenle ben erken gitmeyi normal karşılıyorum. Ve kaldı ki benden evvel giden arkadaşlarım hiçbir zaman ölüm karşısında tereddüt etmemişlerdir. Benim de tereddüte düşmeyeceğimden şüphen olmasın. Oğlun ölüm karşısında aciz ve çaresiz kalmış değildir. O bu yola bilerek girdi ve sonunun da bu olduğunu biliyordu.

Seninle düşüncelerimiz ayrı, ama beni anlayacağını tahmin ediyorum. Sadece senin değil, Türkiye’de yaşayan Kürt ve Türk halklarının da anlayacağına inanıyorum. Cenazem için avukatlarıma gerekli talimatı verdim. Ayrıca savcıya da bildireceğim. Ankara’da 1969’da ölen arkadaşım Taylan Özgür’ün yanına gömülmek istiyorum. Onun için cenazemi İstanbul’a götürmeye kalkma Annemi teselli etmek sana düşüyor. 

Kitaplarımı küçük kardeşime bırakıyorum. Kendisine özellikle tembih et, onun bilim adamı olmasını istiyorum. Bilimle uğraşsın ve unutmasın ki, bilimle uğraşmak da bir yerde insanlığa hizmettir. 

Son anda yaptıklarımdan en ufak bir pişmanlık duymadığımı belirtir, seni, annemi, ağabeyimi ve kardeşimi devrimciliğimin olanca ateşiyle kucaklarım.
06 Mayıs 1972
Oğlun Deniz GEZMİŞ

Huzur içinde uyuyun FİDANLAR
Devrim bir gemidir, kimbilir kaç liman görmüş, kaç Deniz Gezmiş...

20 yorum:

  1. Nerde kendini bilmez çocuklar
    Bir sabah öylece çekip gittiler
    Çınladı alkışlar kör sokaklarda
    Yankısı kime kaldı

    Deniz koydum adını
    Kederi bende kaldı
    Uzak köyler kurdum birbirine
    Denizine aldandım

    Acının sularında ateşler yaktı
    Vuruldu şehirler soluksuz kaldı
    Kendine çekildi bütün sokaklar
    Gölgeler orda kaldı

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. onun ölümünden 24 gün sonra doğmuşum. onların bıraktığı havayı soluyabildiğim için, o ruhun beni ve kuşağımı sarıp sarmaladığı için, onları anlayabildiğim için müteşekkirim...
    bir önceki maili özellikle sildim, nedense yanlış anlaşılabilir gibi geldi :)

    YanıtlaSil
  4. ‎"Kağıttan bir gemidir devrim; kim bilir kaç yunus görmüş, kaç "Deniz Gezmiş"..." Saygıyla anıyorum hepinizi nur içinde yatın!

    YanıtlaSil
  5. bu mektup çok etkileyici yaa gözlerim doluyor hep:(

    YanıtlaSil
  6. Onların hayatlarını neredeyse ezbere biliyorum diyebilirim.Az önce Birdye de yazdığım gibi keşke şimdi de değerlerine sahip çıkan gençlerimiz olsa Mustafa Kemal'in açtığı yolda düzgün adımlarla ilerleyebilseler ve hiç vazgeçmeseler:(
    Allah rahmet eylesin:(

    YanıtlaSil
  7. 'çok yaşamak değil yaşadığı süre içinde fazla şeyler yapabilmektir' NOKTA.

    YanıtlaSil
  8. Nilhan'ım,
    gelir mi ki dünyaya bir daha Deniz gibi aslan yürekliler,
    umudum yok:((

    YanıtlaSil
  9. Sözlerim yetmiyor duygularımı anlatmaya :( Avukatları Halit Çelenk de hayatını yitirdi bugün :( Hepsi nur içinde yatsın.

    YanıtlaSil
  10. Utancımızın yıldönümü yine değil mi?

    YanıtlaSil
  11. çok acıyor insanın içi. ruhları şad olsun. zamanında tereddüt etmeden canlarını veren kahramanlarımızın kıymatini bilecek nesiller yetiştirmek bizim elimizde.. en önemlisi bu..

    YanıtlaSil
  12. o mektubu ne zaman okusam ağlarım.onlar yanlışa kurban gitmedi.seçildi.işlerine gelmediği için bazı kimselerin.susturamadıkları için.kurban ettiler.ama yeni bir sayfa doğdu gitmelerinin ardından.hiç kimse unutmadı.şiirler yazıldı onlara şarkılar bestelendi.her 6 mayıs onlarla yaşandı.buda diğerlerine kapak olsun işte.

    YanıtlaSil
  13. allah rahmet eylesin .mekanları cennet olsun

    YanıtlaSil
  14. Harcanmış gençlikdi onlar...Halkın gözünü korkutmak ve sindirmek için astılar.Akılları sıra intikam aldılar..Öncesinde onlardan asılmıştı " Menderes" sıra karşı taraftaydı " Denizler " kurban gitti...
    Şimdiki gençlik ise asalak resmen , genel kültürden bir haber, internet esiri ve bomboş...Bırak bir ideolojiye bağlanmayı , ayakkabılarını bile zor bağlıyorlar...Yazık gerçekten de..

    YanıtlaSil
  15. MRH BİŞEY SORACAM KONUYLA BİRAZ ALAKASIZ OLACAK AMA.PROFİLİNDE TAŞIMACILIK YAZIYO İŞ OLARAK.NE TAŞIYOSUNUZ HEMŞERİM.BENİM TAŞINMAK İÇİN ARABAYA İHTİYACIM VAR ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SONU.....

    YanıtlaSil
  16. nehir idam : aynen öyle canım

    Gülcan: Umarım yetiştirebiliriz Gülcan. Umarım başarabiliriz.

    Serpil: Denizler Ölmez

    sezobigo: amiin

    İçimizdeki karnaval: Gelecek beni çok korkutuyor zaten İlknur :(

    Ceylan: biz dış ticaret firmasıyız canım. Senin ihtiyacın olan taşımacılık firması değiliz maalesef

    YanıtlaSil
  17. Özgür bir ülke diliyorum yarınlarımız için Deniz Gezmiş'in adına bile duymak içimi bir fena ediyor modern zulmden başka birşey değil keşke yaşanmasaydı

    YanıtlaSil
  18. Turk olmakla cocuklugumdan bu yana gurur duydum, ovundum. Ama boyle beyinleri bir hic ugruna yok eden bir zihniyeti barindiran bir ulkenin vatandasi oldugum icin utandigim zamanlar da az degildir. Hele ki yurtdisinda yasiyorsaniz sorulunca aciklayamadiginiz, utandiginiz o kadar cok demokrasi ayibi oluyor ki ulkenize dair.
    Olmeden once ulkemin, vizyonu genis, demokrasiyi sindirmis beyinler tarafindan yonetilirken gormek istiyorum.

    YanıtlaSil
  19. Çok alakasız bir başlık ve aslında çok da tüketime yönelik bir gün ama olsun anneler gününü kutlarım canımm iyi girdin hayatıma çok mutluyum seni tanıgım için

    YanıtlaSil
  20. şerife: inşallah çocuklarımız öyle bir ülkede büyürler.

    modamuhabirim: inşallah sibelim biz değilsek bile çocuklarımız görür inşallah.

    nehir ida: Ebrucum sağol canım. emin ol ben de aynı mutluluğu yaşıyorum seni tanıdığımdan dolayı

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...