15 Mart 2011 Salı

İstanbul Hatırası

Byzantion’dan İstanbul’a uzanan heyecan yüklü, tarihsel bir serüven…

Yedi hükümdar, yedi kadim mekân, yedi gizemli olay ve yalın bir gerçek!

Ahmet Ümit’in beklenen romanı. İstanbul Hatırası Romanlarında zengin arka planı polisiye kurgu içinde vermekteki ustalığı ile bilinen Ahmet Ümit’in bu romanı da yine peş peşe işlenen cinayetlerin çevresinde kurgulanmış. Ancak bu kitabı sıradan bir polisiye romandan ayıran birçok özellik var. Her şeyden önce zengin kadrosu ile İstanbul Hatırası, çeşitli kesimlerden İstanbulluyu bir araya getirerek içinde barındırdığı alt öykülerle zengin bir yapı sunuyor. Birbirine bağlanan bu alt öyküler bir yandan gerilimin etkisini artırırken bir yandan da romanı şenlikli ve çok yönlü bir yapıya ulaştırıyor.

Kitabın bir başka önemli özelliği de İstanbul hakkında son derece detaylı bilgi içermesi. Kurgunun içine yerleştirilen bu bilgiler hem okumayı daha meraklı hale getiriyor hem de tarih aracılığıyla çok günümüzün dışındaki öykülerin de kurguya yerleşmesine imkan tanıyor. Böylece Ahmet Ümit’in İstanbul Hatırası adlı romanı, başka başka dönemlerin öykülerinin eşliğinde, günümüz İstanbul’unun geniş bir panoramasını oluşturuyor. Tutucusundan modernine, eski İstanbullusundan yeni göç etmişine, milliyetçisinden gayrı Müslim’ine varana dek İstanbullu diye adlandırılabilecek herkes bu kitabın içinde kendi öyküleriyle birlikte İstanbul’un devasa çarklarının dişlilerini dile getiriyor. Binlerce yıllık tarihiyle İstanbul başrolü oluştururken romana girip çıkan her karakter de İstanbul’un nasıl İstanbul olduğunu aktarıyor.


Daha önce yazarın  Kukla kitabını okumuştum. Akıcı ve sürükleyiciydi. Bu kitaba dün başladım. Yine tavsiye üzerine aldım kitabı. İstanbul'lu değilim ama ben bile merak ettim . Kitap hakkında ilginç eleştiriler var.

Sizler okudunuz mu?

10 yorum:

  1. Okumadım malesef.Okuncak o kadar çok kitap var ki ama ne hiç elime kitap alasım yok.Ama okumayı kesinlikle isteyeceğim bir kitap .

    YanıtlaSil
  2. Değişik bir kitaba benziyor.Maalesef okumadım canım çok birikti okuyacaklarım bir yerden başlamak gerek:)

    YanıtlaSil
  3. Okumadim...Ama istanbul hakkinda billgiler veriyorsa okurum.Istanbul tarihini en merak ettigim sehirlerden.

    YanıtlaSil
  4. gerçek hayattan kaçış daha cazip geliyor nedense ; o yüzden alacakaranlık,açlık oyunları vs okuyorum.

    YanıtlaSil
  5. tavisyelerini izlemek keyiftir. ilgilenicem bu hususla en kısa zamanda.

    YanıtlaSil
  6. Sevtap: aslında uzun zamandır ben de okumuyordum. sonra bir - iki derken okumadığın zaman ki boşluğu hissediyorsun. ama okuduğun kitapla alakalı bence istek(siz)lilik.

    İkiz annesi: senin iki çocukla okuyamaman çok normal be aylincim:)

    Yazan anne: İstanbul her taşı toprağı tarih kokan İstanbul. kitap güzel başladı

    Neval: açlık oyunları harika bir seri neval. soluksuz okudum. alacakaranlık serisine başlamadım daha

    Nilüferim: beğeneceğini tahmin ediyorum canım.

    YanıtlaSil
  7. Ben de okumadım. Yalnız bloglarda böyle önerdikçe k.kartını patlattım ben idefixten:) O kadar çok ki sıra bekleyen şuan.
    Teşekkür ettim kızını ve seni öptüm.

    YanıtlaSil
  8. Ebrucum ben en son 167 tl ödedim kitap yurduna. şimdi stok tüketiyorum. baya bir süre kredi kartına dokunmayı düşünmüyorum :) öpüldünüz canım.

    YanıtlaSil
  9. Ve malesef bende bu kitabı okumayanlardanım.İstiyorum ama.Elimdekileri bitince başlarım artık;)

    YanıtlaSil
  10. Sihirli günce: sana da ii okumalar öyleyse :)

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...