25 Aralık 2010 Cumartesi

Çocuklarda Cinsellik ve Taciz

Kreşimizin düzenlediği, Acıbadem hastanesi doktorlarından Dr Obengül Ejder in katıldığı ÇOCUKLARDA DUYGUSAL VE CİNSEL GELİŞİM konulu toplantıdan aklımda kalanlar:



- Çocuğun odası ya da yatağı 6. aydan itibaren ayrılmalıdır. Biz onu yanımıza alarak onun kişiliğinin oluşmasına zarar veriyormuşuz. Ayrıca babasının yerine yatan çocuğun babasına saygı duymamasına sebep oluyormuşuz. Baba kim ki ? ben geliyorum o gidiyor.
- En geç 3 yaşına kadar bezden kurtulmalıyız. Dışkıdan enfeksiyon kapan çocukların sayısı azımsanmayacak kadar çok.
- Çocuğa alınan oyuncakların fiyatı sadece bizi ilgilendiriyor. Çocuk için önemli olan nesneye hayat vermektir. Bir kağıtla bile onunla saatlerce vakit geçirebiliriz.
- İlkokul bitene kadar MSN ve FACEBOOK yasak. Bilgisayara filtre programı yüklüyoruz. Ortaokuldan 18 yaşına kadar da MSN ini kaydedip, takip ediyoruz.
- Çocuğa cinsel bilgi o istediği zaman ve anlayacağı şekilde basitçe verilmelidir.
- Çocuğa bedeninin kendisine ait olduğunu, o istemediği sürece kimseye dokunması için izin vermemesi gerektiğini " HAYIR, HOŞLANMIYORUM" demeyi öğretmeli ( sevmediği yemeği örnek verebiliriz)ve bize anlatması gerektiğini anlatmalıyız. Bize anlattığında onu asla azarlamamalı yargılamamalıyız, paylaştığı için teşekkür etmeliyiz.
- Çocuk anne ve babayla vakit geçirmeli , anneyle ayrı babayla ayrı vakit geçirmeli ve anne baba da çocuksuz vakit geçirmeli.
- Çocuk kendinden 2 yaş büyükleriyle güzel vakit geçirir, oyun oynar. Fakat bir çocuğun ergen biriyle uzun süre vakit geçirmesi dikkat edilmesi gereken bir konudur.
- Erkek çocuklarda sünnet 1-3 yaş arası ya da 6-7 yaş arasında yapılmalıdır.
- Çocuk altını değiştirirken hazzı keşfeder. (krem sürerken, temizlerken..) Anne babanın ilgisizliği çocuğu kendi duygusal ihtiyacını gidermeye yiter. Anne-baba çocuğun mastürbasyon yaptığını keşfettiğinde ilgi göstermeye başladığında çocuk silahını eline geçirir. İlgi her zaman ve dozunda olmalı.
- Tv de gördüğü öpüşme sahnelerini sorduğunda kanal değiştirmek yerine, ona birbirini çok seven iki yetişkin arasında öpüşmenin gayet doğal olduğunu anlatmalıyız. Cinsellik anlatılırken birbirini çok seven anne baba tabiri her cümlenin başında yer almalıdır.
- Sizin cinsel kültürünüz ne ise , aynısını çocuğunuzdan bekleyiniz.
- 3 yaştan önce kreş önerilmiyor, oyun gruplarına katılması destekleniyor.


Aslında o kadar çok şey konuşuldu ki!Aklımda kalanlar. Hatırladıkça yazarım

4 yorum:

  1. Çok güzel bilgiler yazmışsın canım, anne olan ve bebek bekleyen herkesin bilgilenmesi lazım.

    YanıtlaSil
  2. hatirladikca yaz canim.. merakla okudum

    YanıtlaSil
  3. Aslında o kadar çok şey anlattı ve örnekler verdi ki, kalem kağıt almadığım için üzüldüm.

    YanıtlaSil
  4. merhaba ;) anlatılanları burda paylaşmanız cok iyi olmuş blogunuzda gezerken rastladım şahsım adına çok ta iyi oldu ;) çocuklarla alakalı böyle seminerleri nasıl takip etmeliyim acaba...

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...