7 Aralık 2010 Salı

Ah bu cinsellik!!

Aslında aklımda böyle bir konu yoktu. Dün Blogcu Anne nin postunu okuyunca yazmaya karar verdim. Ve orda okuyunca Ayşe Arman'ın İlk Kürtaj yazısından haberim oldu. İkisi de öyle güzel yazmış ki. Şu aralar fena kurcalıyor kafamı şu cinsellik konusu.

Daha geçen gün kızım bana cinsel organını gösterip " anne bu ne?" diye sorduğunda apışıp kaldım. Ne diyeceğimi bilemedim. Yahu parmak kadar çocuğa gerçek adı nasıl söylenir ki? Ne yalan söyleyeyim geçiştirdim. Kreşin sahibiyle görüştüm. Çünkü eşi psikolog.Bize daha önce bir anket yollamışlardı. Ve puanlamaya göre ; TV ve PC bağımlılığı, Okul korkusu, Çocuklarda cinsel eğitim, ve  Hiperaktivite ve dikkat bozukluğu adı altında psikolog olan eşi toplantılar düzenleyecekti. İlk toplantı en çok puan alan TV ve PC bağımlılığı konusuyla ilgiliydi. Maalesef katılamadım. Kreş sahibine cinsellik ile ilgili toplantının ne zaman yapılacağını sordum. Kızımın bana sorduğu soruyu yönelttim, rahat olun dedi. Montessori de bir oyun varmış " Bip oyunu" . Bu oyuna göre göğüsler, popo ve özel bölgemiz bipli bölgeler ve bunlara kimsenin dokunmasına izin vermemesi gerektiği anlatılıyormuş.Henüz oynadıklarını sanmıyorum. Biraz rahatladım belki ama sorumun cevabı bu değildi. Kızımın bana yönelttiği sorulara cevap bulmam lazımdı.



Ayşe Arman'ın bu konu hakkında güzel bir yazısını daha okumuştum: Çocuklarımızla cinsellik hakkında nasıl konuşalım? Çok beğenmiştim bu yazısını.
Annem de benimle konuşmadı. Ama ben kızımla konuşacağım. En basitten , en komplexe. Sadece benim de çok okuyup, öğrenmem gerek. Okumak kolay da iş anlatmaya gelince o kadar kolay değil. kelimeleri doğru seçmek, ses tonu, doğru zaman , doğru yer...vs Offf amma zor iş bu yahu. Daha 2 yaşındayken ben böyle kafa patlatıyorsam ergenlikte ne halt yiyeceğim ???

10 yorum:

  1. gercekten hassas bir konu, hele de o ufacik gozler soru dolu bakarken. ama ben kararinizi destekliyorum, bence de cocuklarla konusulmali. lutfen yontemi bulunca da paylasin:)

    YanıtlaSil
  2. Gecen gun ayni sey icin arkadasim bana sordu, kizi 15 aylik, orasinin ne oldugunu soruyormus. Kizda hadi erkek olsa pipi derim diyor ama kizinkine ne diyecegim diye sordu.Bende hemen cevabini verdim :) Kuku de, dudu de :) Bizi hep kuku'yla buyuttuler. Kucucuk cocuga kalkip vajina diyemezsin. Ama tabiyki okuyup ogrenmekte de yarar var.

    YanıtlaSil
  3. Sanırım resimlerle vücudumuzu anlatan bişeyler bulmalıyım. erkek ve kız çocuğu olarak tanıtan şemalar. basita indirgenmiş haliyle

    YanıtlaSil
  4. annem benimlede konuşmadı.bizim döenmimizdem önemsenmiyoduk yoksa bizmi abartıyoruz bilmiyorum ama konuşulmamsına rağmen bi bozukluk yok bizde:)değilmi:))
    bence anlaşılır dilde konuşmak kafi ama ayşe arman ne yazmış merak ettim okuyam ben bir.

    YanıtlaSil
  5. Kahvemiz hazır mı, bak geldim kimsecikler yok, kapıda kaldım :) öperim

    YanıtlaSil
  6. Benim içinde iyi bir bilgi deneyimi oluyor.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Serpil : vallahi sorun kimde anlayamadım. Çok bilmek de bir şeye yaramıyor. bizlerle konuşmadılar da noldu di mi :)

    Deli anne: hazır olmaz mı hiç.kuru kuruya içilmez ki bu meret di mi ama. kapım her zaman açık

    taze anne: rica ederim

    YanıtlaSil
  8. Ben Hocamızdan şunu öğrenmiştim. Çocuğun anlayabileceği kadar sohbet niteliğinde olması demişti. Anlatabildiğiniz kadar anlatın ama sakin takma at koymayın yanı örnek Kuş,minik ayıp bölge gibi gibi çocukların daha çok bocalamasını sağlanır demişti. Olabildiğince yalın ve anlatabildiğiniz kadar Hem korkutmadan hemde aklındaki soruyu,da çok geçiştirmeden dürüst olarak anlatın demişti. Tabi kızınız büyümüştür. Ve bunların hepsini görmüşsünüzdür kesin :)))) Güzel paylaşım olmuş sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk baştan gerçek adını öğrettim büyük kızıma. Birgün kalabalık bir ortamda babaannemin de ... var di mi anne demişti ve rezil olmuştum. Küçük kızıma yengesi takma ad takmış. Beni şaşırttınız kaç yıl öncesinin yazılarını okuyarak. Sevgiler.

      Sil
    2. Benim Hoşuma gider Eski yazı severim :) Olabilir Küçük rezil olmalar :) Öğrenicek zamanla büyükler patavatsızlığı daha çok o nunki bilinçli değil masum bir soru aslında Büyükler acımasızca davranmalarından sa masumluk her zaman daha iyi sevgilerimle :)

      Sil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...