9 Mart 2017 Perşembe

Geldi bahar ayları, gevşer gönül yayları.

Hava bugün rüzgarlı olsa da, mart ayının adı çıkmış olsa da, bizim buralara bahar geldi.

Montlar fazla gelmeye başladı.
Akşamları yorgan, battaniye fazla gelmeye, ayaklar dışarı çıkmaya başladı.
İnsanın aklına gezmek halleri gelmeye başladı.
Amaa bir de akla gelen bir olay var ki, insana hem daral geliyor, hem yapmadan edemiyor: Temizlik.

Yapmaktan nefret ederim çünkü; hem kısır döngü, hem tembelim. Ama aklıma düştüğü zaman da uykularım kaçar. Gece yarıları ya da sabahın körleri temizlik yaptığım çoktur. Evimin düzenli olmasını isterim ama başarır mıyım tabi ki hayır. Bizim evin bilimum köşesinden oyuncak çıkabiliyor. Hatta benim işyerine getirdiğim küçük çantanın bile içinden. Ahan da ispatı.  Bu çantanın içine şarjımı, anahtarımı ( çantada bulması zor), peçete, bazen de evden kahvaltı niyetine getirdiğim şeyleri koyuyorum.
Ama içinden çıkanlar :  Bir balon, bir Barbie elbisesi, aç pelikan oyuncağının bir parçası olan balık, üç tane fasulye, bir boya kalemi, bir yüzük ve eşleştirme kartlarından yılan. Bazılarını ben bulup atıyorum çantama, çünkü diğer oyuncakların arasına eklersem, arada kaynayacak ve hiç bir zaman asıl kutusuna dahil olamayacak. İşte evin her köşesinde bulabilirsiniz bu varlıkları.

Şimdi sabah uyanıp, gözlerimi açınca direkt şifonyer ile göz göze geliyorum. Sonra diyorum ki, haydi yavaş yavaş baslasan, boşaltıp silsen, katlayıp yerleştirsen, sen de rahat etsen, o da.

Dolaplar, çekmeceler, odalar, her yer düzen bekliyor, düzeltilmek bekliyor. En son ekimde eşimle yapmıştık dip bucak temizlik. Evde çekilmedik eşya, silinmedik köşe, düzeltilmedik dolap bırakmamıştık. Peki zamanla niye her yer yine hallaç pamuğuna dönüyor?

İki elbise dolabı (bizim ve kızların) boşaltılıp, düzenlenecek
Banyo dolabı
Ayakkabı dolabı
Mutfak dolabı
Buzdolabı
Yastık, yorgan dolabı ( bir adı var mıdır bilmiyorum)
Halılar toplanıp yıkamaya gönderilecek
Koltuk kılıfları çıkarılıp yıkanacak 
Perdeler
Yorganlar battaniyeler yıkanıp kaldırılacak
Montlar, kabanlar yıkanıp bazaya kaldırılacak
Keşke boya badana işine de girişebilsek ama Ela hn sanatını icra etmek için duvarları tercih ediyor.


Kıyafetler ayıklanacak, Kullanılır durumda olup kullanılmayanlar sosyal markete getirilecek. Eskiden Elif'in kıyafetlerini saklıyordum. Şimdi hala saklıyorum ama artık Ela'dan sonra direkt dağıtıyorum. 

Bu sene ev daha bir dağıldı, daha bir kirlendi sanki. Evde birilerinin olması, evi bıraktığın gibi bulamamak sinir bozucu. İki cüce layığıyla yerine getiriyor dağıtma, kirletme işini. Allahtan eşim en büyük yardımcım, Çok destek oluyor. Çoğu zaman mutfağı tek başına topluyor.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Aslında komple bütün eve girişmektense yavaş yavaş dolap çekmecelere girişsem işim kolaylar ama şu bahar aylarında da gevşiyor işte yaylar.

Neden bahar ile temizlik hep bağdaştırılmak zorunda ki? Kilitleyin beni eve on günde yaylana yaylana yapayım ben işlerimi. Ben de rahat edeyim, ev ahalisi de :)

Sevgiyle kalın.

34 yorum:

  1. Yık o evi!..geçen yıl ben böyleydim eve baktıkça kendime gelemiyorum bir ucundan tutamıyor evin içinde sürekli birileri olduğu için de kapı pencere açıp derin temizlik yapamıyordum çok şükür ki dedin gibi ev boyanmaya başlandı da dip köşe temizlendi ayiklandi sıralandı herşey birazcık daha var çünkü bu konuda sürekli güncelleme vazifesini yüklenmiş olanlar var ancak geçen yılki gibi değil çok şükür en iyi çare badana;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı dertlerden muzdaribim. Bir yeri düzeltim derken başka yerler dağılıyor. Hatta yaya yaya yaptığın için ilk düzelttiğin yerler tekrar başa sarıyor. Ev küçük ama işi çok.
      Ben de tadilata girişmeli, bakalım koca ne diyecek bu teklife :)

      Sil
  2. Ahahahah,geldi baha ayları lafına hep gülesim geliyor,hem de her seferinde.Daha önce de bu konuda yazışmıştık.En güzeli her gün bir yeri yapmak,o zaman uzun sürüyor ama yormuyor.Eskiden. En de bir günde bitirmeye çalışırdım da afakanlar basardı.Üstelik bizim evde ev ilerini benden başka üstlenen de yok.Şanslısın,her yerde söyleme,nazr değmesin diyeceğim ama bu yazıyı dünya alem okuyacak şimdi.Beri bir yerlerini kaşı da nazr değmesin 😁Enişteye gönül dolusu selamlar,var olsun 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hatırladım. Ben de bu sefer yavaş yavaş yapmayı düşünüyorum. Çekmece dolaptan koca anlamıyor ama :) Anlasa vay haline :)
      İletirim hocam. Sevgiler.

      Sil
  3. ahahahaaa :))
    Bizim hatun yine takmış temizliğe...
    Bazen işte plan yapıyorum şunu şuraya bunu buraya, orayı da yaparım ohhh sonrada burayı... Vallahi aklımdan çok çabuk yapıyorum da eve gidince yan yattı çamura battı :)))
    Sadeleşmek istiyorum Nilhan, sadeleşemiyorummmm :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyan temiz titiz biri sanacak. Tövbe alakam yok. Ben de çok erteliyorum Şebo. tembellik var serde napim.
      Gerçekten ben de azat etmek istiyorum evi. Ama çocukların büyüdükçe ihtiyaçları değişiyor. Şu oyuncaklardan kurtulmalı önce.

      Sil
  4. ayy bana da çok zor gelmeye başladı temizlik :) bu aralar hiç yapasım yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bu temizlik işi mayısı anca bulur bitmesi zaten :)

      Sil
  5. Kolay gelsin canım yaaa:(((of ne nankör iştir temzilik, yap üç gün sonra aynı:( valla çaresi yok, hele küçük evler, küçük odalar daha çabuk tozlanıyor, benim derdim de toz, tüy:( evde kedi olunca tüysüz olmuyor:( Allah tüm kadınlara şöyle süpermen gücü versin:))temizleyelim, paklayalım, yorulmayalım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde abla ne güzel bir temenni bu ya. Superwoman olmak isterdim valla.

      Sil
  6. Ben de çekmecelerle kesişmekteyim, dur bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaç ordan Handan. Hiç göz göze gelme :)

      Sil
  7. ha haa çok tatlııı, hayat iştee, güzel güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep sevmiyorum ya. Sen yap çabala, başkası gelsin dağıtsın, kirletsin öhüüü

      Sil
  8. Aman boşversene yaaa, bırak kalsın öyle bişi olmasss :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün buranın meşhur fırtınası pörtledi. Bu kadar sevineceğimi bilmezdim :) Temizliği ertelemek için bahane lazım ne de olsa :)

      Sil
  9. kendini bunaltmadan yavaş yavaş yap tatlım
    ne zorun var :)))
    değil mi ama
    nasıl olsa yapılacak
    kendini sıkmaya değmez
    sevgiler sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçış yok doğru. Bu sefer temizlik için izin kullanmayacağım. Mecbur yavaş yavaş yapacağım.
      Sevgiler.

      Sil
  10. Bende hiç öyle bahar temizliği diye bişey yok ne ilgincim herkesin yaptığı şeylerin hep dışında bişeyler yapıyorum. Yani baharı beklemiyorum ara ara çekmece dolap içlerini zaten hep yapıyorum. 2 ay falan oldu baza altları yorgan yastık işlerine bakalı...Öyle çok birikince bana darallar geliyor karabasanlar basıyor. En iyisi biriktirmemek bir de çalışan bayana haftalık yardımcının şart olduğunu anlayalı 3 yıl oldu. Şiddetle tavsiye ederim.
    Sana kolay gelsin deyip hızla kaçarım buralardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yetişemiyorum. Yani perdeler koltuklar dolapları falan çekip altlarını silme işini büyük temizliğe bırakıyorum. 15 günde bir yardım alıyordum ama tasarruf projesinden dolayı 1,5 yıldır ara verdik. Yoksa nefret ediyorum zaten temizliğin kendisinden. Ama iş başa düştü.
      Sana da kolay gelsin. Sevgiler.

      Sil
  11. Burada şimdi kar yağsa da yine bahar...listen şevk verdi, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Liste bir bana şevk vermiyor sanırım. GErçi bir başlasam devamı gelir. Ama şükür ki havalar hala serin :)

      Sil
  12. Bahar temizliği iyidir,iyidir kolay gelsin...
    Baharınız bol olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyidir tabi. Yoksa belediyeden gelecekler temizliğe :)

      Sil
  13. ayyy temizlik ksıır döngü yaa ütü de öyle çamaşır da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güya makineler var, ama serde tembellik de var.

      Sil
  14. Hatırlatma ya şimdi temizliği nerden çıkardın canım ya :( Benimde başlamam gerek ufak ufak değil kocaman kocaman hemde.Okul gezileri,arkadaş gezileri başlar hava ısınınca lakin ben donuyorum ya bize de gelse ya bahar ne olur :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allahtan evim 2+1. daha büyük ve kat kat evleri düşünemiyorum.

      Sil
  15. Ah ahhh o ev temizleme işi benimde kafamda sürekli olana ve beynimi kemiren bir düşünce. Hamileliğin son haftaları olması nisan ayında doğumun olması bu yüzden bebek görmeye gelecek insanların olması nedeni de eklenince iyice daral geliyorr :( Ama bırak bahar temizliğini yapmayı bir yerden bir yere giderken dahi yoruluyorum. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yaptığım en büyük temizlikler hep doğum öncesi olmuştur. Hem izinli oluyorum hem de yavaş yavaş her deliğe giriyorum. Sana şimdiden kolay gelsin. Sağlıcakla gelsin bebişin.

      Sil
  16. Desenize, sizin ev de benimki gibi... Daha bugün mantomun cebinde kızımın minişini buldum :) Temizlik yapmak benim de hep gözümde büyür. Kızım artık büyüdü diyorum (12 yaşında), ama evi dağıtmaktan bıkmadı bir türlü. Hala çok fazla oyuncağımız var. Kitaplar, defterler, kıyafetler derken her yer her yerde... Eşim de bana çok yardımcı oluyor. Ama bir taraftan yapıp, bir taraftan dağıtanlar var ya; işte onlardan :) Neyse toparlarız bakalım, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O oyuncaklar beni mahvediyor zaten. Kitaplar deseniz hiç eksilmiyor bilakis ufaklığa saklanıyor. Nolacak bakalım halimiz.
      Sevgiler.

      Sil
  17. Bu düzenlemeleri elimden geldiğince haftalık yada aylık yaptığım için bahar temizliği o kadar gereksinim olmuyor evde çocuk olunca doğal olarak iş çoğalıyor şimdiden kolay gelsin sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi en güzelini yapıyorsunuz. Keşke ben de yapabilsem.
      Sevgiler.

      Sil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...