14 Nisan 2016 Perşembe

Ve bakıcı sorunsalı

Efeniiim nereden başlasam ki?

Hülya ablamız Ela üç aylık olduğundan beri bizimle. Neredeyse iki yıl olacak Eylülde. Kendisinin Ece ile yıldızı hiç barışmadı. Ece çok sorunsuz bir çocuk değil ama, arıza da değil yani. Suyuna gidersen, gayet rahat anlaşırsın. Hülya ablamız gayet rahat biri. İstemediği birşeyi yaptıramazsın. İlk anlaşmamızda cumartesileri çalışmak vardı, ama işyerim geçen seneden beri artık cumartesileri bizi çalıştırmadığından, o da artık bize cumartesileri gelmiyor. Maaşına yansıdı mı, hayır. Sonra ilk anlaşmamızda Ece yi okula götürüp getirme işi sende demiştik, ama sağolsun bazı komşularım bebek var, biz çocuğumuzu götürürken Ece yi de alırız dediler, bu sorumluluğunu da aldık üstünden. Ama gelgelelim okula götürüp getirmek işi kabusa dönüşüyor bazı zamanlar. Bazen aynı güne denk geliyor iki komşum da çocuğunu götürmüyor, hava yağışlı oluyor (dünkü gibi) ya ben izin almaya çalışıyorum (allahtan ev iş okul çok yakın) ya babama denk geliyor. Pazartesi de hava yağışlıydı. Bizim karşı komşumuzun oğlu yeğenini götürüyor. Ece onunla gitmek istemiyor. Hülya ablan götürsün seni dedim. Hava biraz bozuktu, Hülya ablamız da bozuldu sanırım. Biraz ıslandılar. Diğer iş arkadaşım burda olsaydı izin alabilirdim ama yalnızdım. Islandılar biraz götürüp getirene kadar. Sonuçta Hülya ablanın yerinde evde olan ben olsam  yine aynı şartlarda götürecektim okula. Ece ye trip yapmış. İşte Ela senin yüzünden hasta olacak. Arabasına binerken paçası açılan Ela'nın paçasını düzeltmek istemiş Ece " ablacım üşürsün böyle" demiş, "üşüyecek işte" diye karşılık vermiş. Ece nin tek suçu komşunun oğluyla gitmek istememesi. Akşam biz bunu duyduk kudurduk. Ertesi sabah konuşmaya karar verdim kendisiyle. Lakin bütün gece kafamda kurmaktan uyuyamadım . Sinirimden ağladım. Battaniyemi alıp salona geçtim tv açtım hayatımda ilk defa. Başaramadım.

Sabah oldu Hülya abla geldi. 2-3 dk geçti ve kendisine nasıl olduğunu sordum. Çünkü dün öyle üşütmüş ki, sancılanmış, rahatsız olmuş. Bunun vicdan azabını yaşatmış Ece'ye. Dedim rahatsız olmuşsun dün Ece yi okula götürdüğün için. Ece ye öyle söylemişsin. Ben kendim için değil Ela için söyledim dedi. Ece nin baya zoruna gitmiş dedim. Resmen psikolojik baskı yapmışsın kıza dedim. Komşunun oğluyla gitmek zorunda değil. Yeter kabusa döndü bu getir götür işi dedim. Vel hasıl ben pek konuşmayı beceremem. Rahatsız olduğumuzu söyledik. Tüm bu konuşmadan sonra Ece akşam eve geldiğimde ne dedi biliyor musunuz: " Hülya abla yanlış anlamışım özür dilerim" Bence Ece nin anlattıkları birebir doğruydu.

Hülya ablamız kendisinden rica etmeme rağmen çamaşır toplama, ya da bulaşık makinesini boşaltma işini çok nadir yapar. Çünkü iş yapmayacağı konusunda anlaştığımızı söyler. Peki kendisiyle anlaştığımız hususları yukarıda yazdım. Bu istediğim işler çok mu? C.tesileri gelmiyor. Ece yi okula götürmüyor, bir takım basit ev işlerini yapmayı kabul etmiyor. Emin olun evde düzenim kalmadı. Oyuncakları toplamaktan bile başı dönüyormuş. Meyvelikteki meyveler çürüsün küflensin hayatta alıp çöpe atmayı aklından bile geçirmez.

Şunu sormak istiyorum. Kardeşimin eşi yani gelinimiz çalışmak istiyor. Ela dan iki ay küçük kızı var. Kendisine bize yardımcı olmasını teklif etsem, yanlış mı yaparım? İki çocuğu idare edebilir mi? Siz olsanız napardınız?
Fikirlerinize ihtiyacım var. Kafanızı şişirdiysem affola.

Sevgiler.

19 yorum:

  1. En dertli olduğum konu bu konu el ile çalışmak zor. Bir an önce bakıcılardan kurtulup kendi evimin düzenini çocuklarımla kurmak istiyorum. Ela kaç yaşında iki çocuğun anlaşabilmesi için yaş önemli bir kriter.Bir de Ela bunu kabul etmeyebilir? Kıskanabilir. Bence mevcut bakıcınızla konuşun şartlarınızı tekrar masaya yatırın. Buraya yazdıklarınızın aynısını ona da söyleyin. Kabul etmezse diğer konuyu düşünürsünüz. Abinizin eşiyle de iyiyken kötü olmak da var. Bunu da düşünmek lazım tabi. Karışık durumlar Allah kolaylık versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakıcımla konuşma safhasını geçtim. Çünkü kadın rahatlığından taviz vermiyor. İsteklerimi dile getirdim. Bir yapıyorsa iki yapmıyor. Gelinle çalışma işi zor gibi haklısın.
      Teşekkür ederim Gülşah.

      Sil
    2. Blog isimleri karıştı sanırım Ülkü ben :)

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. 2 çocuklu hayat ile iki çocukla hayat birbirine karıştı. Mazur gör lütfen.
      Çok özür dilerim

      Sil
  2. Ela azcık daha büyüsün (tam bilemedim yaşını!) kreşe başlasın, en güzel çözüm bu sanki, yani bizde öyle oldu, en iyi çözüm iki çocuk için de, 2,5-3 yaş gibi okula başlatmak. İkisi de hiç sıkılmadan çok severek gittiler okula. Ela'nın o zamanlarına gelene dek bakıcıyla idare etmeye çalışsanız, bakıcısı değişmemiş olur. Öbür türlüsü, yani gelininizin bakması sanki daha zor gibi geldi, en azından aradaki akrabalık bağları nedeniyle sıkıntıları dile getirmekte zorlanabilirsiniz. Ama her halukârda, çocukların okul yaşına gelebilmeleri, gelirken kimin bakacağı, akıldaki sorular, endişeler hep çok yıpratıcı anne için...
    Ela için en iyisi olsun. Ece'ye de lütfen böyle davranmasın Hülya abla...
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ela haziranda 2 olacak. Seneye kreşe versem , abla öğleden sonra evde olacak. Yarım günlüğüne biriyle mi anlaşsam. Ela tam gün kreşe, Ece etüde gitse maliyeti sarsmaz mı?
      Gerçekten çalışan annelerin işi zor.
      Çok teşekkürler Esencim.

      Sil
  3. Ben bakıcı deneyimi hiç yaşamadım ama yazdıklarını okuyunca çok üzüldüm, kendini ne sanıyor bu Hülya abla ? Esen'e katılıyorum aslında, kreşi belki düşünebilirsiniz, yakınlarda düzgün bir yer varsa. Biz Elif'i 14.5 aylık verdik, şu an 24 aylık, bakıcı hiç denemedim duyduklarımdan dolayı. Gelin için de emin olamadım açıkçası çünkü memnun kalmazsan söylemen daha zor olur... öyle değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim Elif de 22 aylık başlamıştı. en son gittiği kreş bize yakın aslında. İlk etapta yarım günle başlayabilirim aslında.
      Gelin şıkkını eledim gitti.
      Çok teşekkür ederim fikrini paylaştığın için.

      Sil
  4. Akrabalık ilişkileri zor be Nilhanım... Bir sorun çıkarsa ilişkileriniz zedelenir...
    Bakıcı konusuna gelecek olursak, ne yazık ki bu konu herkesin sorunu :( Taviz tavizi gerektiriyor... Ben hiç bakıcı sorunu yaşamadım ama çevremde arkadaşlarımdan biliyorum çok zor... Çocuğumu hoş tutsun ama ben de onu hoş tutuyum psikolojisi nne yazık ki bu konuda gerçekleştirilemiyor, çünkü karşı taraf genelde ne koparsam kar mantığı güdüyor...
    O yüzden isteyeceksin, söyleyeceksin... Mesafeli olmak istekte bulunmana daha yardımcı olabiliyor... Ben öyle düşünüyorum yani...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar şey yazdım bağlantı koptu. La havle.
      Ben ona hiç bir zaman işveren gibi davranmadım. Hamurumda yok. Çocuklarıma işi olduğu için değil sevdiği için baksın istedim. Ama o çizgisini hiç bozmadı. Asla taviz vermedi. İstemeden bişey yapmadı. Elanın giyeceği kalmadı diyeceğine kirlilerini makineye atmasını isterdim mesela.Off
      Gelin şıkkını eledim gitti.
      Zaman herşeyi kendiliğinden çözse olma mı :)

      Sil
  5. Ben de akrabalık olayına girme derim nacizane, çünkü gerçekten bakıcıya yeri geldiğinde bir iki laf edersin de geline bişi diyemezsin gibi geliyor. Ama geçici bir süre için düşünülebilir. Sonrası için en iyi çözüm kreş diyorum :)) kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizlerle paylaştığımdan beri etüt ve kreş araştırmasına başladım. Bakıcıya verdiğim paraya biraz daha ekleyebilirsek ece yi yarım gün etüde Ela yı da tam gün kreşe verebilirim galiba.
      Öncelikle eşimin şu işlerinin yoluna girmesi gerekiyor tabi.
      Sağol arkadaşım.

      Sil
  6. Ah, her anne için hassas olan bir konuya değinmişsin :(
    Ne yazacağımı bilemedim. Neyse ki bir ablası var koruyup kollayan ve ne olup bittiğini öğrenebileceğin.

    Bence konuşmalısın, tekliften zarar gelmez. "Ah ne iyi olurdu sen gelsen de sana bırakabilsem" diye lafa girip tepkisine göre.
    Diğer kadına sinir olmuş durumdayım şu an :D

    İnşallah gece rahat uyuduğun bir çözüm bulursun canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablamızın varlığı bizi çok rahatlatıyor zaten. Okul kapanana bakıcıyla idare edeceğiz. Yaz tatili anneannede. Okul açılınca da etüt ve kreş olacak sanırım. İnşallah fiyat konusunda insaflı kurumlar bulabilirim.
      Çok teşekkürler dağınık anneciğim.

      Sil
  7. bakıcı sorunsalı gerçekten yorucu...

    YanıtlaSil
  8. Ben de bakıcımla hiçbir iş yapmamak üzerine anlaşmıştım ama ihtiyacım olduğunda yardım ederdi hep. Hatta boş zaman bulduysa kendisi yapardı. Yemekti bakkala gitmekti.

    Gelin işinde ben de herkesle aynı fikirdeyim, riskli bir şey, hiç gerek yok. Yeni bakıcı da araştırabilirsin, o da bir seçenek.

    Zor işler bunlar,Allah kolaylık versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimki sağolsun hep boş olmasına rağmen zoraki çamaşır toplar ( bir toplarsa iki toplamaz) bir de bulaşığı boşaltır. Evi pislik götürse umru olmaz.
      Allah razı olsun.

      Sil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...