5 Aralık 2014 Cuma

Bir oturtamadılar gitti şu sistemi!

2015 te 20 yıl olacak liseden mezun olalı. Dolayısıyla evlenip anne olmayı bırakın, okullu oluncaya kadar inanın hiç ilgimi çekmezdi eğitim ile ilgili haberler. Biz de geçtik o yollardan derdim. Önce sınavların adının değiştiğini öğrendim. ÖSS - ÖYS farklı bişey oldular. Şimdi TEOG mu ne deniyor. LYS -LGS... inanın çoğunun açılımını bilmiyorum.
Birkaç tanıdığımdan öğrendim, Antakya'da oturmalarına rağmen, İskenderun'da ki okullara yerleştirildiklerini. Ne oluyordu, neden böyleydi bilmiyorum.

Biz bu sene okullu olduk. Zamanla biz de bu hengamenin içinde yerimizi alacağız.

Harfler değişti, kitaplar değişti, okumayı yazmayı öğretme sistemi değişti. Haksızlık etmeyeyim, biz daha ikinci dönemde okumayı zor öğrenirken, şimdiki çocuklar patır patır okuyor.

Andımız kaldırıldı.

Özel okullara devlet desteği verilmeye başlandı. Yirmibin bordrolu ailelere teşvik ödenirken, normal maaşlı ailelere çıkmadı.

Kreş için de bir yasa çıktı, çıkarılacaktı derken avucumuzu yaladık. Dört yıllık kreş hayatımızda devletin bir desteğini görmedik çok şükür. Belki Ela'ya yetişir yasa.

Ben kızımı devlet okuluna gönderiyorum. Süt iznimi akşam 1 saat erken çıkarak kullanıyorum ki, onu okuldan alıp eve beraber gidelim. Ve onu görünce ilk sorduğum soru: Oyun oynadın mı kızım?
Nasıl olsa önünde uzun bir eğitim süreci var, ne oynasa kar değil mi?

Erkekler kızlar ayrı okusunmuş. Eskiden beri bu böyleymiş aslında. Kabataş Erkek Lisesi, Çamlıca Kız Lisesi diye örnek veriyordu, televizyondaki vekil teyzem.
Benim aklıma sapıklık geliyor sadece. Art niyet geliyor.

Şimdi de Din Kültürü dersini 1. sınıftan vermek istiyorlar. Yahu ben veririm kızıma din bilgisini. Kızım okulda, matematik öğrensin, fizik öğrensin, bilim öğrensin, resmini çizsin, spora yönelsin, vicdanını geliştirsin, doğa nasıl korunur, trafikte nasıl hayatta kalınır, saygıyı sevgiyi öğrensin ...

Bazı ülkelerde enerji üretmek için geri dönüştürülecek çöp bulunamıyormuş. Millet çöpüne kadar kullanıyor. Diğer bir ülkede deniz üzerine güneş panelleri kuruluyor. Çok isterim kızımın bilimle uğraşmasını, doğaya duyarlı bir birey olmasını. Ben isterim, o ister mi bilmem.

Ama bakın bizim derdimize: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi. Nedir bu din ile alıp veremediğiniz? Çocuklardan istediğiniz? Ben bu yaşımda hala dinimle, mezhebimle ilgili yazılar okuyorum. Okulda öğretilenlerden çok farklı şeyler okuyorum. Bırakın onlar da büyüyünce okusunlar, araştırsınlar.

Dayatmasanız olmaz mı?


15 yorum:

  1. Nilhan'cım her işin başı eğitim malum. Ne kadar erken sokarlarsa çocukların aklına sokmak istediklerini o kadar kolay olacak onlara göre. Can sıkıcı çok. Benim de uykularim kaçıyor düşündükçe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın. Ezberlet, empoze et. oldu da bitti.
      vah ki ne vah

      Sil
  2. Ne demeli bilemedim şimdi. Kesinlikle din kültürü dersinden daha önemli konular, sorunlar var eğitim sisteminde ve bunların acilen çözüm bulunması gerekirken, çözülmeyince öfkeleniyorum :(

    Not: Nilhan bildiğim kadarıyla maaşla alakası yok ödeneğin okulla alakası var. Teşfiği devlet bazı okullara veriyor, listede yer alan okullara. Yirmibin bordlonun okulu listede varsa ona verir, daha az bordlonun okulu listede yoksa vermez diye biliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya 1. sınıftan bahsediyorlar Ayla. Okumaz yazmaz. Direkt ezberci bir sistemle öğretecekler. Sorgulatmayacaklar.

      Not: Anlaşılmıştır Ayla. Mesaj alındı.

      Sil
  3. Bu çarkın içine girdikçe bazı şeyler daha batıyor gözümüze... Güzelim eğitim sistemimizi başaşağı ettiler ne yazık ki.. Eskiden eksiklerimiz yokmuydu vardı tabiki ama mumla arar olduk bizim zamanları.. Millet gider aya biz gideriz yerin dibine işte :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değiştirilmesi gereken o kadar çok şey var ki Şebo, yani listenin en sonunda yer alan maddeleri çok elzemmiş gibi top list yapmaları. İnsanı üzüyor.
      Yazı şekli, formaların kaldırılması... vs

      Sil
  4. en önemsenmesi gereken sistem eğitim olması gerekirken ne yazık ki ülkemizde sürekli üzerinde oynanan, belli bir istikrar sağlanamayan bir duruma dönüştürülüyor. Çocuklar, ebeveynler bu durumdan sürekli etkileniyor. Öğretmenler olarak bizde bu duruma akıl sır erdiremiyoruz, ders kitapları çıkarılırken değişiklikler yapılırken bir kez bu konunun içinde çalışanların fikri alınmıyor, tepeden indirilen değişiklikler keşke öğrencilerin her türlü gelişimine öncelik verilerek düzenlense...

    Kızımın ve çocuklarımın geleceğini düşündükçe hep tedirgin oluyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden olsa kızımı asla göndermem yurtdışına diyordum. Şimdi artık yolunu araştırmaya başladım.
      Size niye sorulsun ki? Senden bir çıkarları yok ki:(

      Sil
  5. Ben bu eğitimin içinde olan ve bu yılda veli olarakta işin içinde olan biriyim. emin olun sizin gördüklerinizden çok daha fazla hata çok daha fazla yanlış var eğitim sistemimizde. Malesef eğitimin e sinden bile anlamayan insanlar eğitimin başında olunca sonuç ortada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım sırada ne var?
      Bir dindir dolamışlar dillerine gidiyor.
      Kendilerinden olmayanı da dinsiz görüyorlar.

      Sil
  6. Yazina sonuna kadar katiyorum canim.hatta yazini ve verdigin iki linki esime yuksek sesle okudum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlim bilim varken, tek eksiğimiz dinmiş gibi davranmaları , üretmek yerine, empoze etmelerini sindiremiyorum.

      Sil
  7. Çünkü din düşünmeyen kafaları oyalamak için en büyük taktik olarak kullanılıyor.. ne yazık ki, çok acı ki böyle...

    (Utanarak öpüyorum kızlarını)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisi ben kızıma şimdiden arap alfabesini öğretmeyey başlayayım. İlerde lazım olacak galiba

      Utanmana gerek yok ki.

      Sil
  8. Dilerim uslu uslu giderler. Dilerim akıllarını başlarına toplarlar. İyi değil bu gidiş. O kadar çok saçmaladılar ki, bişi değil, sabır taşını çatlatacaklar.

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...