16 Ekim 2014 Perşembe

Dün gecenin hasılatı: SÜRK

19 haftalık doğum izninden sonra işe döndüm. Koşturmacalı bir yaz döneminden sonra kızım okula, ben işe. Süt iznimi akşamları bir saat erken çıkarak kullanıyorum. Ece yi okuldan alıp öyle geçiyorum eve. Bizim artık Hülya ablamız var. Eylül ayında işe başlamadan bir ay önce katıldı ailemize. Ben çalışacağım için artık çocuklardan ve yemeğimizden sorumlu kendisi. Hülya abla bizim ilk görüştüğümüz kişi. İlk görüşte sevdik biz onu. Arada tanıdıklar da olunca içimiz pek bir rahat etti. Yani artık evde yemeğim olduğu için tek koşturmaca sebebim Ela oluyor. Bu koşturmacalar Ece ye hiç uymuyor ona kalsa yolda sallana sallana eve gitmek ister.

Yemek yedikten hemen sonra ödevlere başlıyoruz. Bana kalsa eve girer girmez başlarım ama hem çocuğa yazık, hem de benim ağırkanlı kızım için hemen diye bir tabir yok maalesef.

"Tttıı" fasikülü bitecek denmiş. Yani sekiz sayfa ödev bizi bekliyordu. Evde çok güzel okuyan, yazan kızım dün okulda yanlış okumuş. Öğretmen de kızmış." Haklı " dedim sana kızmakta, çünkü senden çok emin. Yanlış okumak öğretmenini şaşırtmış dedim.
Bütün akşamımız Talat'a alet aldırmakla, Ela'ya et tattırmakla, Lale'ye ip atlatmakla geçiyor.
Aslında yazısı çok güzel ama bu sayfada saat artık 22:00 yi geçmiş ve Ece de baya yorulmuştu. Ertesi güne sadece okuma ödevlerimizi bırakıyoruz. Çünkü Hülya ablamızın yapacağı o kadar çok şey oluyor ki, ödevleri yetiştiremez. Bu fotoyu dayımıza yollamak için çekmiştim , pek net çıkmamış herzaman ki gibi. Bu saatte Ela ve babamız çoktan uyumuş oluyor.
Ece ödev yaparken benim aklım mutfakta yoğrulmak için beni bekleyen sürkte. Sürk sanırım sadece bizim yöreye özgü bir kahvaltılık. Tuzsuz çökelek ve içine katılan baharatlarla yoğrulup hazırlanan nefis bir şey. Normalde hep annem yapıp bana verir ben ilk defa yapacaktım. Sebebi de Ece nin alerjisi. Dün doktora kontrole gittik ve herşey yolunda dedi dr ama hala market ürünleri yasak. Bize göre bu alerjinin sebebi stres. Ama yine de yediklerimize dikkat etmekte fayda var. Renkli, boyalı, asitli, baharatlı, katkı maddeli şeyler yasak dedi dr. Evde yapılan herşey serbest. Şimdi cips istiyor benden, tek zaafı. Artık onu da evde yapacağım. Varsa pratik, kızartmasız tarifleriniz çok sevinirim. Sabahları sadece evde sütten yaptığım peynir domates ve zeytin yiyordu epeydir. Sürk de çeşit olur diye düşündüm.
1 kg tuzsuz çökelek
2 çay kaşığı kimyon
Bir dolu avuç kekik ( bizim buraların yabani kekiği)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı çörekotu
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
2-3 çay kaşığı da tuz

Yoğururken tadına bakıp damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz çeşnileri.

İçli köfte yoğurur gibi bir güzel yoğuruyoruz. Yoğurması zor bişey değil. Ben tek başıma ve ellerim bulaşık olduğundan fotoğraflayamadım. İşte sonuç. Yoğurması ve şekillendirmesi yarım saat falan aldı. Kağıt mendil serili bir tepsiye dizdim. Artık kurutma safhası. Ama bizim buralarda güneş bir kaç gündür göstermiyor kendini. Üzerine temiz bir tülbent serilip güneşte kurutuluyor normalde. İki üç günde kurur ama benim yaptıklarımın kuruması daha uzun sürecek sanırım. Altındaki kağıtlar ıslandıkça değiştirmek gerek. Kuruduktan sonra ( taş gibi olmayacak, amaç suyunu kurutmak, elinize aldığınızda şekli değişmeyecek sertlikte olmalı) ister poşetlerde buzluğa koyabilirsiniz, iste kavanoza koyup üzerini zeytinyağı ile doldurabilirsiniz. Bir de küflendirenler var ki, allah affetsin. O nasıl koku öyle! Kahvaltı servisinde de dilimlenip zeytinyağı ile servis yapılıyor. Salatalara konabiliyor, salatası yapılabiliyor, yine bizim buraların biberli ekmeğine , ıspanaklı böreğine katılabiliyor.

Çökelek o kadar suluymuş ki, sabah kalktığımda bu haldeydiler. Hülya ablamız yeniden şekillendirdi.

Afiyet olsun.

13 yorum:

  1. Nilhan yazısı güzel ne demek yahu, mükemmel yazıyor Ece bence. Öğretmeni de üstüne gitmesin çocuğun ya. Olur öyle yanlış okumalar arada. Biz de arada doğru okuyoruz düşün yani:)) Yine de öğretmen gık demiyor. Maşallah diyorum yazısına hayran kaldım...

    Ellerine sağlık bu arada...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece çok sabırsız ezbere okumaya çalışıyor ve hata yapıyor. Ece yanlış okumuş ve tüm sınıf tekrar etmiş. Öğretmen önce Ece ye sonra da tüm sınıfa kızmış.
      Diğer sayfaları daha düzgün yazmış. Dersleri oyuna çevirmek lazım. gerçekten çok sıkılıyor ödevler uzayınca.

      Bakalım tadı nasıl oldu. teşekkürler.

      Sil
  2. yazısı çok güzel maşallah :)
    sürk..hatayda yemiştim güzel bir kahvaltılık, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birgün yorgun olmadan yazdığı sayfaları paylaşırım. gerçekten gurur duyuyorum ama bakalım böyle kalacak mı?

      Sen Hatay a gelmiş miydin?

      Sil
    2. Paylaş tabii :) gerçi benim öğrencilerimin ikinci sınıfta biraz değişti yazıları. Ece nin hep böyle kalır umarım.hatay a iki defa geldim, çok güzel bir yer :)

      Sil
  3. Hiç bir yazdığını okumadım şu anda :)) Şimdi gördüm yorumunu ve koştura koştura geldim hemen... Özledim ben seniiiiiii.... Gelip gidip bakıyordum, sonra bi ara kapattın galiba blogu.
    Neyse geldin ya hoşgeldin artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de özledim Şebom.İnan eşimin dürtüklemesi olmasa zor dönerdim. Eşim kızlarım için tuttuğum bu bloğu çok seviyor ve onlara çok güzel bir hatıra olacağını düşünüyor. Kapatmadım aslında ama sanırım profil ayarlarında bir sorun oldu.
      Geldim gari.
      Öperim.

      Sil
  4. merhaba valla hem odev hem mutfakta marifet işine imrendim gercekten :) blogunada bayıldım bence daha sık yazmalısın sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. marifetli mi ben mi? ay çok onore oldum. benimkiler pratik şeyler. allahtan ablamız var artık. elim ayağım oldu.
      elimden geldiğince yazacağım. tşk ederim.

      Sil
  5. Mucizeler ikilenmiş :)
    Minik kızın çok tatlı. Güle güle, sağlıcakla büyüt. Ne mutlu sana..
    Tabii Allah kolaylık versin, çalışan anne olmak zor. Hülya Ablanızı sevmeniz ve aileden biri olarak görmeniz mutluluk verici :)
    Sürk tarifine dün de rastladım. Üzerine bol zeytinyağı dökülüp yeniyormuş.
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet :)
      Hülya ablamız bizim şansımız. Allah izin verirse daha uzun yıllar beraberiz inş.

      Evet şöyle ekmeği bandıra bandıra :)

      Sil
  6. harika bir blog takibe aldım
    sizide ziyarete beklerim )

    YanıtlaSil
  7. Nilhan'cım bayıldım Ece'nin el yazısına. Ne kadar muntazam. Hayırlı olsun Hülya abla'nız. Şanslısınız ama Hülya abla da şanslı senin gibi biriyle çalıştığı için. Bu yazın uzun süredir bekliyor listemde tarifi kaydetmek istediğim için tuttum ve yarın deneyeceğim. Mutfağınız o kadar zengin ki hep yemek de anlatsan keşke. Tepsi kebabini da senden öğrenmiştim. Ellerine sağlık. Sen elma cipsi yapardın bir ara yapsana yine Ece'ye. Patatesleri de incecik kesip bulasan yağ ve baharatlarla fırında kıtır kıtır olmaz mı acaba? Hazır gıda yemesin zaten boşver paketteki hersey zararlı alerjik olmasa da.
    Sana ve çalışan tüm annelere kolaylıklar versin Allah.

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...