18 Şubat 2012 Cumartesi

PC tamirdeyken ben,


.. tam tamına yedi adet kitap okudum. Yaklaşık bir ay kadar bilgisayarsız kaldım. Yani açıkçası bir bakıma iyi oldu bilgisayarın arızalanması. Çünkü nicedir elime kitap alamıyordum. Okuma moduna giremiyordum. Dolayısıyla bu sayede silkelendim.

İlk önce herkesin aylar, hatta yıllar önce okuduğu   kitabını okudum. Okudum, ama nedendir bilmiyorum, okuduğum ama buraya yazmadığım Aşkın Gözyaşları kitabındaki tadı alamadım.Bu kitap için ne yorum yapacağımı bilemedim. Yani okunabilir de, okunmayabilir de. Kötü değil dili çok akıcı. 

Açıkçası Aşkın Gözyaşları daha duygu yüklü bir kitaptı bana göre. Yani Şems ile Mevlana arasındaki bağı daha güzel anlatmıştı. Orda Şemsin ölümüne ağlamıştım mesela. ( Ben sulugözüm bilmeyen kalmadı)

İkinci okuduğum kitap 
. Zülfü Livaneli'nin okuduğum ilk kitabı.Çok etkilendim. 





"Serenad, 60 yıldır süren bir aşkı ele alırken, ister herkesin bildiği Yahudi Soykırımı olsun isterse çok az kimsenin bildiği Mavi Alay, bütün siyasi sorunlarda asıl harcananın, gürültüye gidenin hep insan olduğu gerçeğini de göz önüne seriyor."

Struma faciası beni çok etkiledi.( tahmin edeceğiniz üzere yine döküldü gözyaşlarım) Kitabı elimden bırakamadım. Günlerce gemideki insanları düşündüm. Tarih maalesef yine kanla yazılmıştı. Hemde saçma sapan çıkarlar uğruna. 
   
Üçüncü olarak    kitabını okudum.



"Bir adam, posta kutusuna bırakılmış imzasız bir mektup alır. Mektupta şöyle yazmaktadır: “Aklından herhangi bir sayı tut – 1 ila 1000 arasında herhangi bir sayı.” Adam öylesine 658 sayısını tutar. Not şöyle devam etmektedir: “Sırlarını nasıl bildiğimi göreceksin… küçük zarfı aç.”

“Aldıklarını geri vereceksin
Vermiş olduklarını aldığın zaman.
Biliyorum ne düşündüğünü,
Ne zaman uyuduğunu,
Nereye gittiğini,
Nereye gideceğini.
Seninle bir randevumuz var,
Bay 658.”
Kitaba çok önceden başlayıp bir iki bölümden sonra çekmeceye bırakmıştım. Sonra tekrardan başlayıp, elimden bırakamadım. Tek kusuru sonu biraz zayıf olmuş. aklımda birkaç soru kalmadı değil. Ama harika bir polisiye. 



Ve bugünün son kitabı ;

Yasemin Kokusu, Gilbert Sinoue,Gönül Akerman(Osmanlı Dağılırken Batılı Güçlerin Kozlarını Paylaştığı Ortadoğu'da, Yahudi, Filistinli, Iraklı ve Mısırlı Dört Ailenin Öyküsü)

Vasat bir kitap. Sayfaları atlaya atlaya okudum. Çok fazla tarih var, isim var. Ama yaşanılanlar içler acısı. Bana göre kitabın sonu yok. Çünkü içinde anlatılanlar hala devam ediyor. Ülkeler arası siyaset, paylaşamama, çıkarcı anlaşmalar, ölen insanlar,kanla sulanan topraklar...

Serenad kitabında yahudilere yapılanları okuyunca onlar için çok üzülmüştüm. Ama bu kitapta yahudilerin araplara yaptıklarını okuyunca nefret ettim. Büyük ülkelerin maşaları. İngilizler, Fransızlar, sömürgeler..

Tavsiye eder miyim ? Hayır. 



İyi bir eleştirmen olduğum söylenemez. Dört kitap hakkında yaptığım kritik ancak bir post oluşturdu :)  Kitapların devamı önümüzdeki hafta.

Herkese iyi haftasonları.

20 yorum:

  1. Aşk kitabını okumayacağım diye neredeyse ayak diremiştim:)Şems Unutma oyununa gidince bu sefer okuma isteği oluştu bende.Aşk'ı okuyacağım aklımda kalmasın:)Gelecek haftayı merakla bekliyorum

    YanıtlaSil
  2. İçinde okumadıklarım var.
    tavsiye için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  3. Ask'ı okumadım ama benimki belki de kötü bir önyargı çünkü kimseden bu kitabı okumamla ilgili olumlu bir eleştiri alamadım. Aşkın Gozyasları'na önce Kimya Hatun'la yanı son cıkanla başladım. Bazı şeyler tekrar tekrar ve çok uzun geldi ama bılmedıgım şeyleri öğrendim, etkılendım ve çok güzeldi. Sonra ilk kitabı Şems'i aldım yarısına kadar geldim ama kendimi başka bir kitabı almış okurken buldum. Yine uzundu anlatımlar, tekrardı sanki biraz sıkıldım. Hala yarıda duruyor elimde olan kitaplar bitince okurum umudundayım.

    Geçenlerde Klon'u okudum sonra Aklından Bir Sayı Tut'a başladım ama 100. Sayfa civarı bıraktım daha doğrusu bıraktırıldım:) Bunun kitabın kötü olmasıyla ilgisi yok ama aksine çok sarmıştı yalnız benimki hem çok özel hem de komik gelebılecek bir sebep, bu da blogumun yeni yazı konusu o yüzden detaya girmiyorum;)

    YanıtlaSil
  4. Aşk herkes de farklı farklı algılanmış sanırım ben beğenen gurup dayım hikaye zayıf olsa da Elif Şafak'ın zeki ve akıcı dili sanırım bütün kitaplarını beğenmeme sebep .Haftaya da merak ile bekleyeceğim kitap yorumlarını

    YanıtlaSil
  5. insan bu kadar verimli olacaksa gelmesin o pc : ) ama insan paylaşmak da istiyor değil mi ? bol okumalı bol yazmalı günler dileklerimle...

    YanıtlaSil
  6. gercekten hayırlı olmuş pcnın bozulması:) arada kapatmalı demekkı..

    YanıtlaSil
  7. Aşk ve Serenad'ı çok beğenerek okumuştum , Yasemin Kokusu 'nu merak ediyordum , yorumunu okudum almam artık .
    PC nin bozuk olduğu zamanları en iyi şekilde değerlendirmişsin , diğer kitapları merak ettim , devamını bekliyorum .

    Mutlu haftasonları diliyorum canım .

    YanıtlaSil
  8. bravo valla nil süpersin canım benim

    YanıtlaSil
  9. Hemşom artık beni sevmiyo :(

    Mumbar yapmayacak bana :(

    Snıf snıf...

    :(

    Böööhhüüüüü

    YanıtlaSil
  10. sadece serenadı okumuştum tavsiyeler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Ben de Elif Şafak önyargıma rağmen Aşk'ı bir çırpıda, severek okumuştum tabi bunda Şems ve Mevlana ile ilgili olmasının payı büyüktü, bu sebeple şimdi Aşkın Gözyaşlarını çok merak ettim.

    Serenad ise çok güzel ve etkileyiciydi, tarihi bir roman olmasından mütevellit yanlış ya da eksik yerler yok değildi fakat ne yazık ki yakın tarih olmasına karşın zaten mavi alay ve struma konularında yazılanlar ve bilinenler çok az. Pek çok insan bu olayları bu kitap sayesinde öğrendi, sanıyorum bu bile okumak için yeterli.

    YanıtlaSil
  12. Ayla:Canım Aşkın Gözyaşları nı okumanı tavsiye ederim ama yine de sen bilirsin. Bu benim kendi düşüncem. Belki de beğeneceksin.

    hypo: Rica ederim efenim ne demek.

    Ben kızımın delisiyim: Aşk benim de elimde süründü ve açıkçası görümcem sen oku dediği için okumak zorunda kaldım. Ama aklından Bir Sayı Tut u neden bıraktığını merak ettim açıkçası

    YanıtlaSil
  13. nilerk: Okuduğum ilk kitabıydı açıkçası. Diğer kitapları henüz elime geçmedi. Beğenen çok arkadaşım var kitaplarını. bana yavan geldi bu kitabı.

    mine: evdeki interneti iptal ettirdik ve taa ki kızımın ihtiyacı olana kadar da açtırmayacağız. tşk ettim.

    nohut oda: baya baya alıştım netsiz yaşamaya ben. ilk geldiğinde hala unutuyordum bloglara msn e girmeyi falan.

    YanıtlaSil
  14. zeynep: Yasemin Kokusu beni sarmadı. tarih okumayı seviyorum ama bunda çok fazla isim de var. ve kitapta bir son yok maalesef. zira hala günümüzde de devam ediyor aynı aç gözlülük.

    nilay: pc sağolsun nilayım:)

    sazan: hemşon mumbar yapmayı biliyor da haberi mi yok sazanım. sen gel yapmayan nolsun. senin için öğreneceğim :P

    YanıtlaSil
  15. bir kum tanesi: serenadın uzun süre etkisinde kaldım

    Esra: Aşkın Gözyaşlarının dili belki biraz daha ağır olabilir ama daha duygu yüklüydü sanki. nacizane fikrim.

    Serenad ise benim için sarsıcıydı. hiçbir faciadan haberim yoktu. ve eminim çoğumuz için aynı şeyi söyleyebilirim. yani söylediklerine kesinlikle katılıyorum. ben ilk defa okudum Zülfü Lianeli yi. arkadaşlarım diğer kitaplarını da tavsiye ettiler.

    YanıtlaSil
  16. tavsiyelerini seveyim tamam okurum, tamam okumam, tamam:)))

    YanıtlaSil
  17. nil: okuyoz işte kardeşim. alla alla. okumayacan tabi :D

    YanıtlaSil
  18. Aklından bir sayı tut kitabını bir nefeste okumuştum.Muhteşem.

    YanıtlaSil
  19. kardeşim: benim aklımda cevapsız bazı sorular kaldı ama , kitap genel anlamda iyiydi.

    YanıtlaSil
  20. Seranad kitabini merak ediyorum.Elif safagi da etkisinde kalarak okumustum.

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...