1 Nisan 2011 Cuma

Küçük Balık Yoksa Büyük Balık da Yok!- Greenpeace

Balığın kaç santim? - Greenpeace: "2050’de dünyadaki balık stokları tükenecek. Denizleri hala sonsuz bereket kaynağı olarak görüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Büyük balıkların %90’ı çoktan yakalandı. Toplam balık stoklarının %60’ı bitti. Gerı kalan %40 ise 40 yıl içinde son bulacak. Balıkların bittiği gün deniz yaşamı da bitecek."


Bugün dünya denizlerindeki büyük balık türlerinin yüzde 90'ı, toplam balık türlerinin ise yüzde 60'ı tükenmiş durumda.

2050 yılına geldiğimizde ise dünyadaki balık stokları tükenecek. Türkiye'de durum farklı değil...Balık stoklarımız ve balıkçılık can çekişiyor. Endüstriyel avcılık arttıkça, yumurtlama zamanları ve yerlerinde avlanıldıkça balık stokları hızla azalıyor, balıklar azaldıkça daha çok yavru balık avlanmaya ve satılmaya başlanıyor. Yavru balık avlandıkça ve satışı devam ettikçe de türler üremeye fırsat bulamadığı için durum daha da vahim hale geliyor.

Küçük Balık Yoksa Büyük Balık da Yok!

Henüz üreme olgunluğuna, boyuna erişmemiş yavru balıkların avlanması, satılması, tüketilmesi deniz kaynaklarının ziyan edilmesidir. Olgunluk çağına gelen bir balığın her yumurtladığında binlerce balık ürettiği unutulmamalıdır. Her canlı en az bir kez üreme hakkına sahiptir, ve eğer yarın da denizlerimiz de balık türleri olmasını istiyorsak acilen balık boylarına önem vermeliyiz. Ayrıca anaç balıklar boyut olarak büyüdükçe daha da fazla yumurta verirler, işte bu yüzden balıklar için her cm. hayati derecede önemlidir.
Türkiye'de avlanması ve satılması yasal balık boylarına uyulmadığını balık pazarlarında gördüğümüz yavru balıklardan anlamak mümkün. Örnek mi? Lüferin en az bir kez üreyebilmesi için minimum 20 ila 24 cm'e ulaşması gerekirken bugün yasal avlanma boyu 14 cm olarak verilmiştir. Yani aslında yavrusu olan çinekop boyu. Aynı şekilde palamutun üreme boyu 38 cm ila 42 cm arasında iken yasal avlanma boyu 25 cm dir!
Bu durum açıkça gösteriyor ki, denizlerimizdeki biyoçeşitliliğin korunmasını sağlayacak ciddi bir yönetim planına ihtiyaç duyulmaktadır. Ticari balık türlerinin yumurtlama ve gelişme alanlarının deniz rezervi olarak korunması da en etkin yöntemlerden biridir.
Hep birlikte, Tarım Bakanlığı'nın acilen balık stoklarının ve balıkçılarımızın geleceği adına yavru balık satışını engellemesi ve yasal balık boylarını bilimsel temellere oturtmasını sağlayalım. Yavru balık satmayın, almayın, tüketmeyin, denizlerimizin geleceğini korumaya yardım edin. Eyleme katılın! Tık

(P.S. Keşke slogan daha farklı olsaydı )

8 yorum:

  1. 50 yıl sonra tek balık değil hiç bişey yok olucak insanoğlunu öyle bir hırs bürüdüki dönüpte yaptıklarını göremez oldu sonuçlarınıda yavaş yavaş göstermeye başladı..

    YanıtlaSil
  2. Çocuklarımızın geleceği ve yaşayacağı dünya için çok üzülüyorum. Nasıl bir çevre ve yaşam bekliyor onları ?

    YanıtlaSil
  3. Çocuklarımızın geleceği ve yaşayacağı dünya için çok üzülüyorum. Nasıl bir çevre ve yaşam bekliyor onları ?

    YanıtlaSil
  4. Çok olmuştu bu eyleme katılalı.Paylaşmakla çok güzel yapmışsın arkadaşım.
    Sahip çıkmamız gerek.

    YanıtlaSil
  5. Siyah süt: allah sonumuzu hayır etsin.

    çeşnici handan: muamma maalesef

    ikiz annesi: biz sahil insanları ister istemez balık konusunda daha duyarlı oluyoruz galiba

    YanıtlaSil
  6. Ben okuyamadım bu yazıyı bak.. İçim çok burkuluyr, canım yanıyor böyle haberlerde..

    YanıtlaSil
  7. slogan çok fena di mi? ben de ilk okuduğumda bu da ne böyle demiştim :)) ama ilgi çekmek için sanırım böyle bi slogan kullanıyoar. gören ne diyo bunlar diyip okuyodur konuyla ilgileniyodur :)) iyi haftasonları diliyorum size..

    YanıtlaSil
  8. deli annem: bindik bir alamete, gidiyoz kıyamete :(

    gülcan: seninki kaç santim? diye bir slogan olur mu ya :)
    iyi haftasonları canım

    YanıtlaSil

Sen de yaz yaz yaz
Bir kaç satır yaz
Dök içindekileri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...