13.12.12 tarihinde okullarında kutlayacakları yerli malı haftası için bizim payımıza börek düştü.
Ece hemen atladı patatesli diye. Bir de okuldaki gibi istiyormuş. Sordum nasıl yaptıklarını, harcını hazırlayıp fırına yolluyorlarmış. Kayık börek yaptırıyorlarmış. Dedemize yakın olsak yollardık fırına ama , akşam harcını hazırlasam bile sabah 7'de börek yapan fırın yoktur. Aslında vardır da, işime gelmedi anlayın işte :D
Ben de yufka aldım. Geçenlerde Serpil'in bloğunda gördüğüm patatesli karnıyarık böreğinden yapayım dedim. Serpil tarifi silmiş bloğundan.
6 tane patatesi haşladım. 2 tane soğanı yemeklik doğradım. Zeytinyağında kavurdum. Pul biberim acı olduğu için bir tatlı kaşığı tatlı biber salçası ekledim. Kimyon, tuz, karabiber ekleyip karıştırdım. Küçük küçük doğranmış patatesleri ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra söndürdüm. En son da yarım demet maydonoz doğradım.
Sıvı harç için de, göz kararı süt, yoğurt, sıvıyağ ve iki yumurtayı çırptım. birazcıcık da karbonat ekledim.
Birinci yufkayı serdim tezgaha. Heryerine sıvı harçtan sürdüm. İkinci yufkayı da üzerine serdim. Çok az yoğurtlu karışımdan sürüp 16 parçaya böldüm. Geniş taraflara dolu dolu birer tatlı kaşığı patatesli harçtan koyup kalınca sardım, sigara böreği gibi.Koydum bir kaba, sardım kaldırdım dolaba.Bütün bu süre zarfında Ece vik vik vik dibimde.
Sıra geldi Kuzey'i izlemeye . Handan Style :D Güzel bir bölümdü.
Sabah 06:30 da kalk borusu çaldı. Börekleri çıkarttım dolaptan.Tepsiye dizip, bıçakla küçük kesikler attım karınlarına. Evde domates biber yoktu ben de küççücük birer sosis koydum karıncıklarına. Üzerlerine yoğurtlu harçtan ayırmıştım, sürdüm ve susam serpip, fırına deptim.
Harika kabardılar.Ama gel gör ki, kreşe gittiğimde ne göreyim. Herkes hazır bişeyler almış ya getirmiş, ya yollamış.
İlkokuldayken çok severdim yerli malı haftasını. Annem kesinlikle mozaik pasta ve biberli ekmek yapardı. Acayip hava atardım. Herkes bayılırdı. Ece tüyo almış, İlker mandalina getirecekmiş 2 kg :)
Kreşe götürürken arabada fotoğraflayabildim. Üzerleri streçli. Sabah bana da düştü böreklerden. Ben kahvaltı yapmayan, öğlene kadar aç duran biriyim. Bugün iyi geldi börekler. Afiyet olsun.
Ellerine sağlık hamur buzdolabında bekletildiğinde çıtır ve kabarık oluyor(muş). Ozaman sana helal olsun hem çalışıp o yorgunluğun üzerine birde üşenmeyip kendin birşeyler hazırladığın için.
YanıtlaSilBuarada bende yerli malında hep meyve götürürdüm:))
Yufka böreklerini illa ki bir gün önceden yapıp dolapta bekletiyorum. Daha bir güzel oluyor. Ya evde işim yoktu aslında ama yine de elimin ağırlığından, 9'a kadar bitiremedim. Özetleri kaçırdım ama :D
SilBak baaak streçleyip götürmüş :P Nilhancım süper olmuş bu börekler yaaa ben kurabiyeleri beceremedim :( Valla canım çekti :) Bunu annem yaptı diye hava atacak Ece şimdi, Beroş da kutusunu annem yaptı diye hava atar artık :)))))
YanıtlaSilYa şimdi benim sıpa illa fırın böreği istedi ya kreşteki gibi, ben de böyle yapınca bu hayal kırıklığına uğradı. Gündür ( ece öyle diyor gerçek adını bilmiyorum kreşteki aşçının) ablan tarifi isterse vermem ama deyince havaya girdi. İçeri kadar kendi taşıdı.
SilKutu afilli olmuş yeme hakkını :)
eline sağlık kuzum.. ben öğrenciyken bayılırdım yerli malı haftasına.. ohh okulda piknik.. daha ne olsun.. bu arada mozaik pasta dedin ya gözlerim doldu ya.. ne yerdik dimi küçükken.. iyi aklıma düşürdün.. hemen bu akşam yapıyorum diloşuma...
YanıtlaSilbu arada handan style süperdi.. hele cemrenin annesinin taklidi kırdı geçirdi valla..
sevgilerimi gönderiyorum sana..
Annem bir de bisküvileri tepsiye dizerdi. kat kat yapardı :)
SilDün Kuzey mutfak sahneleri süperdi :)
Öperim sizi Sevgicim.
harika görünüyor Nilhancım,ellerine sağlık.Ben bu böreğin kıymalısını yemiştim bir arkadaşımda.Aman Allah'ımmmmm nasıl bir lezzetti ooo...hala tadı damağımda..Eminim seninkide şahane olmuştur.Sosisi koymasamıydın acaba keşke...
YanıtlaSilAyyyyy o Handan'a bir sevindim bir sevindimmmm :)
yağlarım eridi vallahi.Daha beter olacak daha durrrr...Kuzeyin değerini anlayacak ama geç olacak..Kuzey kucak açar ama yine ona,merhametlidir benim Kuzeyim :)
Gönül börekte kıymalı benim hep en son tercihim olmuştur. peynir, patates, ıspanak hep favorilerimdir. Sosisi koymayacaktım. evde de tek bi tane vardı zaten. Ama ortaları çok boş durdu.
SilO Handan ayakları totosuna çarpa çarpa koşacak Kuzey'e. O Güney yine başına bir haltlar gelecek ve el açacak Kuzey'e. Kimsenin ahı kimsede kalmaz.
Öperim Gönülüm.
Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Silevde yapmak gibisi yok.varsın hazır alsın millet sen evde mis gibi içine ne koyduğunu bildiğin şeyleri yap.börek nefis görünüyor şimdi kurtan geldim yine döktürdük.birazdan blogda olur.
YanıtlaSilHemen zıplıyorum biloğuna hacı :D
SilHamaratlı hatun maşallah sana vallahi ne iyi yapmışsın mis gibi evinde pişirip götürmüş ece..ellerine saglık canım..:))
YanıtlaSilacaba benim annemle gurur duyduğum gibi benim sıpa da benimle duyar mı?
Silev yapımının yerini hiçbir şey tutmaz, harika görünüyorlar bu böreği ben de çok severim :)
YanıtlaSilPofuduk pofuduk oluyor. Çocuklar da patatesi seviyor
SilHarika gözüküyor börekler,ellerine sağlık güzel arkadaşım:)
YanıtlaSilyerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı,biz de bugün boyama yaptık yerli malı ile ilgili ama çocuklarla kutlamadık,haftaya biz de kutlayalım.
Kreşi aradım neden anneleri davet etmiyorsunuz dedim? Diyarbakır Karpuzu şapkasını takıp, şiirini okursanız buyrun gelin dediler.:P
SilEllerine sağlık, böreğin her türlüsüne bayılırım.
YanıtlaSilAaaa, Rüzgar'ın öğretmeni de mandalina istemişti bugün. Yerli malı haftası için miydi acaba?
Börek bizim evde de affedilmez. hepsinin gideri vardır :) kaç kg istediğine bağlı Görkem'cim.
Silben sevmezdim yerli malı haftasını neden acaba?
YanıtlaSilşimdi heveslendim ama..
Aa çok şaşırdım. Ders kaynıyordu. daha nolsundu ki benim nazarımda :D
Silçok güzel görünüyorlar maharetli kadınnnn!
YanıtlaSilne maharet, ne maharet :)
Silbir tane bile yememiş sıpam.gelmiş şikayet ediyordu. meğer bunlara kağıttan para vermişler istediğinizden satın alın demişler. benim ki başka şeylere koşmuş :D
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Silkeşke bu kadar uğraşacağına sen de 2 kilo elma alsaydın dedim,
YanıtlaSilama görüntü nefis görünüyor...
vik vik vik ha....
çok güldüm:)
hemi de en yerlisinden, 2 kg amasya :)ama bana öylesi düşmez ki. kreşten gelen her notu emir telakki ediyorum.
SilYa hiç susmadı yeminle.
Ben boreklere bakmaktan alamiyorum kendimi en kisa zamanda yufka alirmaz deneyecegim bu tarifi . Ellerinize saglik :)
YanıtlaSilBizim zamanimiz da da annelerimiz evde yapardi bu onemli gunun kutlama yemeklerini , hazirliklarini .Zamane anne olmak cok kolay , birde sikayet edip duruyoruz :)
eşim şimdi kıymalısını sipariş verdi.
Silyani bana yaş pasta da düşseydi evde uydurur yapardım ve öyle götürürdüm sanırım. niye rahat olamıyorum bilmiyorum
Ellerine sağlık Nilhancığım , güzel görünüyorlar.Minikler afiyetle yemişlerdir inşallah :)
YanıtlaSilBu sözü söylemeden ayrılmayacağım bloğundan " yerli malı Türkün malı herkes onu kullanmalı "
:)
Ece yememiş İlknurcum. gelir gelmez şikayet ediyordu. Meğer bunlara kağıt para vermişler, istediğiniz şeylerden satın alın demişler. benimki başka şeyler alınca böreğe ya parası yetmedi ya midesi :D
Silsevgili nihan
YanıtlaSilne guzel kareler bunlarrrr
hersey gonlunce olsun...
sevgiler
Canım ellerine sağlık karnıyarık börek bizdede çok sevilir sevgiler...
YanıtlaSilellerinize sağlık güzel görünüyorlar bizimde yerli malı günümüz çarşamba :))
YanıtlaSilhttp://azraecrin.blogspot.com/
Nilhan' ım döktürmüşsün yine, ellerine sağlık hamaratım benim.
YanıtlaSil