Neyse eve gittim mutfak bir önceki akşam bıraktığım gibi. Rezil bir durumda. Ee yemek yapmak da lazım. Anne hala İzmir'de babam bizde yemek yiyor. Mutfağı toplamadan bulaşık üzerine bulaşık ekleyerek yemeği yaptım. Babamızın canı sıkılmış kıyıdan olta atacakmış. Onu sahile yolladık. Babam yemeğini yiyip gitti. Kaldık Ece hanımla başbaşa. Uyuması için gözünün içine bakıyorum. O uyumadan hemen elektrikli süpürgeyle halıları süpürdüm. Ece hanımı banyoya soktum. Saat 22:00 gibi nihayet uykuya daldı. İşte şimdi mesai başlıyor. Balkon yıka, banyo ov, çamaşır katla yerleştir, yenilerini at makineye, allahtan mutfağı eşim topladı gece 01:00 de yataktaydım. Sabah 08:00 de de iştimaya kaldırıldım. neyseki iş yok diye içim huzurlu.
Kahvaltıdan sonra parka gittik. Hiç yürümeyen kızımı koşmaca yakalamaca derken parka kadr yürüttük. Sallandık. Eve geldik , sütünü verdim uyusa da işime baksam diye. ama nerdee sadece gözlerini dinlendirdi kızım. BEn de kalktım mutfağa girdim. Kızıma poğaça yaptım.
Bu tarifi forumdan Raşide verdi. Çok da güzel oldu. Bir de kızım ister de ben yapmam mı? Şam tatlısı istedi benden. Anneme ulaşamayınca netten bir tarif buldum. onu yaptım kızıma. Sanırım bu haftasonu anneliğe doğru bir basamak daha yükseldim. Çünkü 31 yıllık hayatımda ilk şamtatlısı deneyimim ve 2. mayalı hamur işim :) Ne utanmazım değil mi? Bu sıpalar bize herşeyi öğretiyor.
Midye Poğaça
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya ( 1 küçük paket ınstant maya)
2 yumurta beyazı
1 çay bardağı yoğurt - ben 1 su bardağı koydum ama çay bardağıda olabilir
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker ve tuz
Arasına sürmek için 150 gr tereyağı, (oda sıcaklığında erimiş)
İç harcı:
Beyaz peynir Ve rendelenmiş kaşar peyniri karışımı
isteğe göre maydanoz
Hamur için gereken bütüm malzemeler yoğurulur ve yumuşak bir hamur elde edildikten sonra mayalanmasını beklemeden 4 parçaya bölünür. Her parça orta büyüklükte açılır. Birinci hamurun üzerine eritilmiş tereyağı sürülür, ikinci hamur üzerine kapatılır ve onun da üzerine tereyağ sürülür. Rulo şeklinde sarılır. Kalan iki hamurda aynı şekilde hazırlanıp buzdolabında 1 saat bekletilir. Buzdolabından çıkardıktan sonra hamurlar 2 parmak kalınlığında kesilir. Kesilen yeri altta kalacak şekilde çevirilir ve bastırılarak büyütülür. Ortasına peynirli harç koyulur ve poğaça yapar gibi kapatılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun
Şam tatlısı
Yarım kg irmik
1 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 bardak yoğurt
1 paket karbonat
1 vanilya
1 limon rendesi
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
üzerine dizmek için tuzsuz fıstık
Şerbeti : 3 bardak şeker, 3 bardak su, bir kaç damla limon suyu
Önce bir yumurtayla 1,5 bardak şekeri karıştırıyoruz.
Buna 1 bardak yoğurdu ekliyoruz. Şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.
Üzerine yarım kilo irmiği ekliyoruz.
Karbonat, vanilya ve limon kabuğu rendesini de ekleyerek karıştırıyoruz.
Hamurun bir kısmını tepsiye yaydıktan sonra üzerine irice doğranmış ceviz içi ve tarçını karıştırıp döküyoruz. Cevizlerin üzerini örtecek kadar hamur yayıyoruz. Tatlının altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Ben sanırım 200 C'de pişirdim.
Ben tatlıyı yapmadan şerbeti kaynatıp soğumaya bıraktım. Tatlı nar gibi kızarınca fırından çıkarıp önce dilimledim sonra soğuyan şerbeti üzerine döktüm. Ben çok beğendim umarım siz de beğenirsiniz.
Anneme göre bu tatlı yoğurulduktan sonra birkaç saat dinlendirilip irmiğin şişmesi gerekiyormuş. Babamın dediğine göre de onun fırınında pişiren tatlıcılar yoğurt değil su ile yoğuruyorlarmış.
İçli köfte, aşure falan yapsam değmeyin keyfime :)
vayy vayy masallahh :) Bu ne hiz :) bende porselleenn tenceremi kullanacagim bugun insallah :)
YanıtlaSilEllerine saglik,cok guzel gorunuyorlar..
YanıtlaSilellerinize sağlık harika gözüküyor, yazınıızı okuyunca birden kendimi gördüm sanki. ah bu çalışan anneler , işleri hiç bitmiyor, zor gerçekten. hem iş, hem çocuk, hem ev işleri, hem gezme tozma merakımız, hem oyun ,hem aktivite.. Allah yardımcımız olsun...
YanıtlaSilArı gibi çalışmışsın maşallah, yaptıklarında nefis görünüyor emeklerine sağlık.
YanıtlaSilellerine sağlık benimde mutfağımda poğça yapılmayı bekleyen mayalanmaya bırakılmış hamurum var.yiyelim şişelim:)kilolar ganiii
YanıtlaSilEllerine saglik! Ne kadar istah acicilar!!!:)
YanıtlaSilCumartei çalışmak kötü gerçekten. :( yaptıkların harika gözüküyor ellerine sağlık
YanıtlaSilellerıne saglık super gorunuyorlar.cocuklar ıstedı dıye hersey yapılıyor ve anne olduktan sonra ınsan yorulmayı da unutuyor :)
YanıtlaSilTaze anne: bakalım ne pişireceksin porselen tencerende heyecanla bekliyoruz.
YanıtlaSilS.Z : teşekkürler canım
Elif: Ben işyerinde dinleniyorum aslında. Gerçekten de ne zaman bitecek bu koşturmacalar??
Birileri anlatsın: Arı kadar olmasa da elimden geleni yapmaya çalıştım. Ama çocukla 5 dk lık iş 15 dk oluyor
Serpil: Kilodan bahsedecek en son kişi sensin:)
Olé: Bayatladığı halde hala yiyorum. hala yumuşacıklar
Enn moda: Nefret ediyorum cumartesileri çalışmaktan. hele de geç çıkmışsam kuduruyorum resmen.
Ece Nur un annesi: Anneler yorulmazz :) GErçekten onlar isteyince akan sular duruyor